Gyűjtés szabályosan

2024.02.19. 07:00

Hamarosan berobban a medvehagyma-szezon

Hamarosan ellepi a Mecseket a medvehagyma - a levelek még zsengék, de hamarosan berobban a szezon. Amit az is jelez, hogy a piacon a hétvégén már árultak kisebb csokrokat a gyógynövényből. A gyűjtésre vonatkozó szabályok tavaly óta nem változtak.

Wald Kata

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az első medvehagymák már előbújtak a Mecseken, indul a medvehagyma-szezon. A levelek jellemzően még zsengék, de nem kell már sokat vári, hogy a Pécs környéki erdőket - ami az ország legismertebb medvehagyma-termő területe - ellepje  a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény. A piacon egyébként már egy-egy árus megjelent - egy csokorért 500 forintot kértek

medvehagyma
A medvehagyma nem véletlenül népszerű
Fotó: Lang Róbert

A Mecsekerdő Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyűjtésre vonatkozó szabályok továbbra se változtak. Azaz medvehagymából saját szükségletre és otthoni felhasználásra személyenként naponta legfeljebb két kilogramm szedhető. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget szeretne szüretelni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti meg. A medvehagyma-levelek kereskedelmi célú gyűjtése tehát továbbra is engedélyhez kötött és csak a kijelölt területeken lehetséges.

A medvehagyma szedése is szabályhoz kötött

Fontos tudni azt is, hogy védett természeti területre nem adnak ki medvehagyma gyűjtési engedélyt - a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról és a védett természeti területekről a társaság honlapján elérhető térképen lehet tájékozódni. 

A medvehagyma nem véletlenül közkedvelt: értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású, tisztító kúrák kedvelt segítője.  A gyógynövény fiatal leveleit és hagymáját gyógyászati célokra is használják, előnyös hatása, hogy fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Mindemellett vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása is közismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenállóképességét.

A medvehagyma levélkék mellett a hóvirágok is megjelentek a Mecseken - a növény 2005 óta az európai uniós védettséget élvező fajok között szerepel, azaz szedése tilos. Egy kisebb csokor is jelentős büntetést von maga után. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!