Sárga, lila, vörös, szürke

2024.02.05. 13:20

Téli gombák színkavalkádjával találkozhatunk a Mecseken

Hó előtt és hó után is érdemes nyitott szemmel járni az erdőben, és a természet apró szépségeit is felfedezni, többek között a hideget jól elviselő színpompás gombákat is – hívta fel a figyelmet a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Múzeuma.

Bama.hu

A szemet gyönyörködtető fotókkal illusztrált bejegyzésben a közgyűjtemény ismertette, hogy a téli fülőke akár egész télen látható. Nyálkás kalapú, igazi kalapos gomba, különlegessége, hogy elég jó fagytűrő, ha kiolvad, újra képes növekedni.

Az osztrák csészegomba – folytatták - élénkpiros csészécskéi a tél vége felé jelennek meg inkább, míg a kései laskagomba a tél elejét kedveli elsősorban, de nem kizárt később sem a tél folyamán, hogy találkozhatunk szürke termőtesteivel. A lilaszegélyű egyrétűtapló kidőlt fákon lehet tömeges. Élénk színeivel hívja fel magára a figyelmet, hasonlóképp a védett narancssárga laskagombához – olvasható a bejegyezésben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!