Interaktív lett a tárlat

2024.03.16. 07:00

A legmodernebb megoldásokkal szólítja meg a látogatókat a múzeum

A közelmúltban nyílt meg a teljes átalakuláson átesett állandó kiállítás a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban. A megújulás eredményeképp új, interaktív elemek színesítik a tárlatot. Az átalakulás hírére többen különleges, eddig nem látható tárgyakat ajánlottak fel a múzeumnak, amelyek ezentúl a nagyközönség számára is megtekinthetők, közölte a múzeum.

Máté Balázs (Pécsi Újság.hu)

Egy kiállítás megújítása hosszan tartó folyamat, és a munkálatok híre egy kisvárosi múzeum esetében is gyorsan terjed. Ahogy a mohácsi kiállítás újragondolása és átépítése megkezdődött, úgy indult meg egy fokozott érdeklődés a múzeum gyűjteménye, gyűjteményezési módszere iránt. Ennek eredményeként számos egyedi és korábban a múzeum gyűjteményében nem fellelhető mű­tárggyal gazdagodott a déli szláv bázisintézmény. 
 

– Az állandó kiállításunk megújítása során többen érdeklődtek, hogy a birtokukban lévő régi tárgyakat befogadjuk-e. Körülnéztek a padláson, háztartásban, vagy számot vetettek összegyűjtött tárgyaikkal, és a helytörténetileg érdekes darabokat behozták múzeumunkba 

– mesélte a történetet dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea igazgató. – Ennek köszönhetően több olyan értékes tárggyal gazdagodott gyűjteményünk, amelyeket ki is állítottunk, hogy a helyi történelemről és szokásokról minél részletesebb képet mutathassunk a látogatóknak. Az új szerzemények, amellett hogy helyet kaptak a kiállításban, azt is jelzik, hogy a múzeum alapfeladatát is végzi: gyűjt, rendszerez, közzétesz. A megújuló kiállításban helyet kapott egy igazán különleges installáció is, amely már régi vágya volt a múzeum jelenlegi és korábbi munkatársainak. 
Egy 20. század eleji bosnyák-horvát szoba, illetve egy Dráva menti sokác konyha rekonstrukciója díszíti a kiállítótér egyik sarkát, igazi autentikus élményt szolgáltatva a látogatóknak. 

A rendkívül színes kiállítás az első visszajelzések alapján önmagában is nagy élményt nyújt, de természetesen a tárlat a legmodernebb megoldásokkal is igyekszik megszólítani a látogatókat. Az interaktív elemek révén élményszerűen ismerkedhetnek meg a látogatók a kiállítás tematikájával. A busójárás felidézéseként próbára tehetik merészségüket, és ujjat húzhatnak egy busóval. 

A kiállítás háziasszonyának, Kersics Ankának a személyiségét és kalandos életútját egy átalakított diavetítő segítségével ismerhetik meg a múzeumba betérők, különleges énekhangját pedig lemezjátszókon lehet meghallgatni. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!