Akció a rászorulókért

2024.03.03. 07:00

A templomokban is gyűjtik az élelmiszeradományokat

Idén is meghirdette a nagyböjti adománygyűjtést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – március 3-tól 10-ig várják a templomokban a rászorulóknak szánt felajánlásokat. Tavaly a húsvét előtti hasonló akcióban a Pécsi Egyházmegyében közel hét tonna élelmiszert osztottak ki a helyi karitászcsoportok, köszönhetően az adományozóknak.

Wald Kata

Tavaly közel hét tonna élelmiszert tudtak kiosztani a nélkülözőknek a helyi karitászcsoportok a Pécsi Egyházmegyében a plébániákon is megszervezett nagyböjti adománygyűjtésnek köszönhetően. Az országos akcióra idén is sor kerül: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia immár tizenharmadik alkalommal hirdeti meg a nélkülözők segítésének ősegyházi hagyományát felélesztve a nagyböjti tartós élelmiszer-gyűjtést.

adomány, élelmiszer
Sokat segítenek az adományok.
Fotó: MW

Felhívásukban arra biztatnak mindenkit, hogy lehetőségeik szerint kapcsolódjanak be a húsvéti ünnepeket megelőző akciókba. A tartós élelmiszer adományokat a március 3-i szentmiséken, és az azt követő héten, egészen március 10-ig várják a templomokban.  

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelében kiemeli, a gyűjtés jó alkalom arra is, hogy ahol még nincs plébániai karitász csoport, ott alkalmi segítőcsoportok alakuljanak az egyházközségekben. Feladatuk, hogy a gyűjtéssel kapcsolatos teendőket - mint az adományok szétválogatása, élelmiszercsomagok készítése és rászorulókhoz eljuttatása – megszervezzék és elvégezzék. - A nagyböjti adománygyűjtés egyben lehetőség arra is, hogy az egyházközségben karitász csoport szerveződjön - emelik ki.

Sokat segítenek az adományok

A korábbi években meghirdetett gyűjtések eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományaiból állítottak össze a rászorulóknak. Tavaly, a Katolikus Karitász által közzétett adatok szerint az összefogás eredményeként országosan közel 140 tonna élelmiszer gyűlt össze, ebből több mint 17 ezer csomagot állítottak össze a szervezet önkéntesei. Az egységcsomagokat még húsvét előtt eljuttatták a látóköreikben lévő rászoruló családok, idősek, hátrányos helyzetűek, egyedülállók számára. Az átlagosan nyolc kilós csomagok főként lisztet, olajat, rizst, cukrot, tésztát, konzerveket, teát és édességet tartalmaztak.

– Az akcióba telefonos adományvonalon keresztül is be lehet kapcsolódni: a 1356-os telefonszám hívása 500 forint segítséget jelent

 – jelezte körlevelében a  Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!