Összegezték az elmúlt évet

2023.02.26. 11:33

A rengeteg adomány mellett lelki támogatást is adott a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász

Összesen 112 tonna élelmiszert, 44 tonna ruhaadományt, valamint bútorokat, műszaki cikkeket, egyéb tárgyi és pénzbeli adományt juttattak el a rászorulóknak a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász munkatársai a tavalyi év során. A humanitárius szervezet összegezte az elmúlt esztendőt.

Wald Kata

Fotó: Korosa Titanilla

A Pécsi Egyházmegye területén működő plébániai karitászcsoportok 2022-ben együttesen mintegy 34 ezer alkalommal kerültek kapcsolatba rászorulókkal. 

– Az önkéntes csoportokkal kiegészülve hozzávetőlegesen mintegy 131 millió forint értékben adományoztak karitatív célból az egyházmegyében. Tavaly a csoportok összesen 112 ezer kilogramm élelmiszert, 44 ezer kilogramm ruhaneműt, 153 mázsa tűzifát és 515 darab bútoradományt osztottak szét a szükséget szenvedők között – összegezte a tavalyi év munkáját a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász. 

A Pécsi Egyházmegye által közzétett beszámoló szerint az egyházmegyében jelenleg 35 aktív, plébániai karitászcsoport működik, a szervezetnek 741 önkéntes munkatársa van, akik közül 465 a rendszeres segítő. 

Az ukrán menekültválság kapcsán a pécsi segélyszervezet munkatársai több alkalommal személyes szolgálattal segítették az Ukrajnából érkezők menekültek fogadását és ellátását a keleti határon, a Barabás településen kialakított fogadóponton. 

– Kiemelkedő összefogásuk eredményeként – a csoportok rendkívüli erőfeszítésének köszönhetően – a Pécsi Egyházmegye több mint 15 tonna élelmiszerrel és higiéniai termékekkel támogatta a menekülteket

 – közölték. 

Mindemellett a karitász munkatársai és önkéntesei természetbeni segítségnyújtást is végeztek: az egyházmegye területén időseket, betegeket, fogyatékkal élőket látogattak, az adományok és segélyek szétosztásában vállaltak szerepet. Közreműködtek a rászorulóknak szervezett programok lebonyolításában, gyermektáborok, ételosztások, családok segítésében. 

– A karitász a személyes jelenlétre is kiemelt hangsúlyt fektet: az adományokat munkatársaik személyesen viszik el a nélkülözőknek, így lehetőség nyílik az érintettekkel való beszélgetésre is, meg tudják tőlük kérdezni, hogyan boldogulnak, milyen nehézségeik vannak – emeli ki a beszámoló. 

Új helyre költözött a karitász boltja

Új helyen nyitotta meg kapuit a február 15-én Pécsett a karitász adománybolt – közölte honlapján a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász. Az új helyen, a Zsolnay-szobor mellett található, Szabadság utca 8–10 szám alatt is szeretettel várnak minden kedves vásárlót és adományozót, sokféle termékkel. 
Többek közt ruhát, cipőt, kiegészítőket lehet vásárolni az üzletben, de a kínálatban lakberendezési és dísztárgyak is megtalálhatók. Mindemellett könyvek, CD-k, DVD-k is megvásárolhatók a boltban, ezenkívül gyerekjátékok és sport­eszközök széles választéka is elérhető, illetve lakástextilek és konyhai eszközök közül is válogathatnak a vevők. 

Fontos tudni, hogy minden vásárlás a segítőprogramok támogatását szolgálja. A Pécsi Egyházmegyei Karitász felhívásában kiemeli, hogy felajánlott adományokat – jó állapotban lévő használt tárgyakat, cipőket, ruhákat, játékokat, stb. – továbbra is nagyon szívesen fogadnak az új helyszínen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!