Azonnali mentesítő beavatkozásra van szükség

2024.03.31. 17:40

Bogarak pusztítják a kegyhely oltárát, sürgős segítség kell

Továbbra is várják a máriakéméndi kegytemplom oltárának megmentésére az adományokat annak érdekében, hogy a Mária-kegyhely legértékesebb része, a csodatévő kegyszobrot tartó oltár fennmaradhasson.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

A kegytemplom 1760-as évekből származó főoltárát a kopogóbogár támadta meg – évtizedek óta látható jelei vannak annak, hogy a szú eszi a faépítményt, de tavaly novemberben kiderült, hogy komolyabb baj van az oltárral. 

Biki Endre Gábor templomgondnok tájékoztatója szerint a farontó bogarak napról napra bontják le a faszerkezetet, aminek következtében a kegytemplom legértékesebb része, a főoltár végállapotban van. A kritikus helyzetet tovább nehezíti, hogy a rovarfertőzés rohamosan terjed, így már az udvari kerekeskút tartóelemeit is kikezdte, de a sekrestyeszekrényben is mutatkoznak a károkozás jelei. 

– A folyamat megállításához azonnali beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg az, ami az 1970-es években a Szent Márton-templom mindkét oltárával történt, amiket akkor nem sikerült megmenteni, és azóta is hiányoznak

 – adott hangot aggodalmának felhívásában a templomgondnok. 

A restaurátor szakemberek a kegyhelyen megtartott részletes helyszíni vizsgálat során megállapították, hogy a megoldást jelentő beavatkozás félmillió forintba kerül: a plébánia a hívek és a kegyhelyet látogatók nagylelkű felajánlásait várja az oltár megmentése érdekében. 

A nagylelkű adományokat az Olaszi Római Katolikus Plébánia Máriakéménd filia bankszámlaszámán (50100026-12002009) fogadják, a közleményben „oltárra” megjelöléssel. 


 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!