Emléknap

2024.04.12. 11:30

A felvidéki kitelepítettek találkoznak pénteken délután Bólyban

Mészáros B. Endre

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: pikselstock

A Felvidékről kitelepítettek emléknapját tartják április 12-én Bólyban. A kitelepítésre ítélt magyarokat szállító első szerelvény 1947. április 12-én, az utolsó pedig 1949. június 5-én indult el a Felvidékről. A két időpont között mintegy 100 ezer embernek kellett kényszerűen elhagynia családtagjait, rokonait, barátait, a szülőföldjét, a házat, amelyben lakott; a közösségeket, amelyhez tartozott; a földet, amelyen gazdálkodott.

A baranyai kisvárosban hagyományosan április 12-én azok előtt a magyar kitelepítettek előtt hajtanak fejet, akik a múltjukat hátrahagyva idegenben kezdtek új életet. Somorjától Deákin át Negyedig és Érsekújvárig tucatnyi magyarok lakta felvidéki településről érkeztek ide az emberek, és április 12-én minden esztendőben meghívást kapnak a találkozóra az áttelepültek, valamint a szülőföldön maradt leszármazottak is. 

A bólyi találkozó pénteken 17 órakor az emlékmű megkoszorúzásával kezdődik, majd az Erzsébet Vigadónál lesz verses szöveges, zenés megemlékezés, továbbá fellép a Sátorhelyi Néptáncegyüttes. Végül terített asztalok mellett kötetlen beszélgetéssel idézik fel a múltat és jelent a résztvevők a Vigadó nagytermében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!