Volvó-ügy

2024.04.19. 10:42

Buszos per: a hónap végén döntenek

A Pécsi Ítélőtábla április 30-án hirdeti ki a másodfokú ítéletét a pécsi buszos perben – ez derült ki a pénteki tárgyaláson. A első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék felmentette az ügy vádlottait, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség pénteken viszont ennek az ítéletnek a hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, míg a vádlottak védői szerint megalapozott volt a törvényszéki ítélet, a felmentő ítélet jóváhagyását kérték.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: LL

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék által megállapított tényállás szerint Pécs önkormányzata a 2010-es évek elején úgy döntött, hogy a városban közlekedő buszokat lecseréli. Használt, ám jó állapotú buszok beszerzése mellett döntöttek és az ezzel kapcsolatos feladatokat a város közlekedési cégére bízták. Ennek a cégnek volt egyik vezetője az időközben elhunyt elsőrendű vádlott. 

A cserére közbeszerzési eljárást írtak ki, de előtte a másodrendű vádlott felvette a kapcsolatot az elsőrendű vádlottal, hogy működjenek együtt a beszerzésben. 

A bírósági közlés szerint a buszértékesítéssel foglalkozó cég tájékoztatta a pécsi vállalatot arról, hogy rendelkezésükre áll egy nagyobb használt buszflotta Hollandiában, amelyet az első- és másodrendű vádlott később meg is tekintett. A pécsi közgyűlés elé olyan előterjesztés került, amely a buszok vételárát 3,5 milliárd forintban határozta meg.  A nyertes cég a másodrendű vádlott tulajdonában volt, aki 1,6 millió eurót kapott meg. 

A Kaposvári Törvényszék a másod- és negyedrendű vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette.  Álláspontja szerint ugyanis a vádlottak esetében nem lehetett megállapítani, hogy olyan színlelt tevékenységet végeztek volna, melynek jogtalan haszon szerzése vagy jogtalan hátrányt okozása lett volna a célzata, illetve a buszflotta beszerzése is megtörtént és az alkalmazott 20 százalékos haszonkulcsot pedig nem tekintette eltúlzottnak szakértőkre is hivatkozva, a kereskedelemben ugyanis ennél magasabbal is dolgoznak.

A pénteki tárgyaláson az az első fokú ítélet ellen az ügyész hatályon kívül helyezést és az elsőfokú bíróság új eljárásra való utasítását kérte, mert az ügyész szerint a törvényszék az indoklási kötelezettségének nem, vagy csak részben tett eleget és nem értékelte megfelelően a bizonyítékokat.

A másodrendű vádlott védője viszont a Kaposvári Törvényszék ítéletének helyben hagyását kérte. Mint mondta, az elsőfokú bíróságnak elképesztő politikai és sajtó ellenszélben kellett meghozni az ítéletét, hiszen az ügyről "hemzsegtek a szakszerűtlen cikkek". Szerinte az ügyészségi fellebbezés nem érthető, konkrétumok, tények, hivatkozások nincsenek benne, megjegyezte, hogy az eljárás során nem volt olyan a tanú, ami a vádat támasztotta volna alá, hanem a megvádolt védencének álláspontját erősítette. A másodrendű vádlott az utolsó szó jogán ártatlanságát hangsúlyozta és azt, hogy várja, hogy vége legyen "a rémálomnak". 

A Pécsi Ítélőtábla április 30-án hirdeti ki a másodfokú ítéletét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!