Zöldprogram

2024.04.13. 07:00

Csizmadia Péter újabb fontos bejelentést tett

Pécsnek valódi zöld cselekvési programra van szüksége, a politikai lózungok ideje lejárt! Ezt közölte Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP-ÖPE pécsi polgármesterjelöltje, aki a témában várja a pécsiek véleményét is azon a kérdőíven, amelyet minden háztartásba eljuttat.

Bóka Máté Ciprián

A nemzeti oldal politikusa, Csizmadia Péter szerint nem csupán kampányjellegű fásításokra, hanem átgondolt programra és új parkok telepítésére van szükség ahhoz, hogy Pécs élhetőbb, zöldebb város legyen. A közelmúltban elindított kérdőíves megkeresésben erre is kitér a pécsiektől azt tudakolva, hogy egyetértenek-e azzal, miszerint a politikai nagyotmondás helyett végre valódi cselekedetekre van szükség Pécs természeti értékeinek védelme érdekében és egy valódi zöld város megteremtésére?

Csizmadia Péternek van terve
Csizmadia lényeges terve

Úgy vélekedik, hogy a program fontos eleme a teljes városi buszpark e-buszokra való lecserélése egy hosszú távú programban, valamint a városi közlekedési helyzet áttekintése. Ennek része a Pécset most átszelő kamionforgalom elterelése, az áthaladó tranzitforgalmat rendeleti úton való szabályozása. Csizmadia korábban azt is bejelentette, hogy felülvizsgálják, hogy melyik utcának mi a teherbíró képessége, és melyik térségnek milyen forgalom az optimális. 

Csizmadia lényeges terve

A zöldebb város egyik kulcsa az is, hogyha a dugókat csökkentik, ezért az is lényeges eleme a vállalásnak, hogy a 6-os út, a Nyugati ipari út és a patacsi Fő út találkozásánál rendszeresen kialakuló hatalmas dugók megszűnjenek. Az itteni problémát az okozza, hogy az elmúlt években megnövekedett autósforgalmat nem tudja kiszolgálni az egysávos körforgalom, amit még másfél évtizeddel ezelőtt alakítottak ki. Csizmadia tervei szerint itt egy kétsávos, úgynevezett turbókörforgalmat hoznának létre. 

A zöldprogramban az egyik legfontosabb terület a vármegyeszékhely legnagyobb városrésze, a panelházas Kertváros.  A nemzeti oldal szerint mivel a következő évtized a zöld átállásé, ezért ilyen zöld átállást kell végrehajtani Pécsen, ennek részeként pedig megfelelő mennyiségű parkolóhelyre van szükség. Kertvárosban nagyságrendileg ezer új parkoló képes lenne kielégíteni a fennálló igényt, amiknek a létrehozása azonban nem mehetne a zöldfelületek kárára.

Ennek érdekében az a cél, hogy túlnyomórészt földfelszín alatti, zöldtetős, parkosított, őrzött és biztonságos parkolóhelyek jöjjenek létre, de nem zárnák ki a nemzeti oldalon azt sem, hogy felkutassák azokat a már lebetonozott, kihasználatlan területeket, amiket parkolónak lehetne használni. 

Ezeken kívül pedig csak ebben a városrészben 10 ezer fát kíván ültetni a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség, amennyiben a júniusi választáson rájuk adják a voksokat a pécsiek.

A pécsi Gyurcsány koalíciónak nem tetszik

A DK pécsi polgármesterjelöltje, Péterffy Attila és koalíciója azért kezdte el támadni Csizmadia Pétert, mert a jobboldali politikus megkérdezi a városban élők véleményét. Mint megírtuk, a rágalmazásért jogerősen elítélt, több céget is bedöntő Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármestert, Gyurcsány Ferenc egykori párttársát a városvezetői székbe beemelő Péterffy még egy apró kritikát sem mert megfogalmazni Gyurcsánnyal szemben, a rendőrterrort sem ítélte el az egyik korábbi közgyűlésen, s a minap adott televíziós interjújában is hitet tette a DK-elnök vezette baloldal mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!