Mintha nem lenne holnap!

2024.04.03. 07:00

Kiárusítás: újabb értékes ingatlanok kalapács alatt

Miután a volt terrárium épületének kikiáltási árát is leszállították, újabb nagyértékű belvárosi ingatlant vernek dobra a legalsó árkategóriában. Péterffy Attila pécsi polgármester önkormányzata úgy árusítja el a pécsi vagyont, mintha nem lenne holnap. A kiárusítás folytatódik.

Bóka Máté Ciprián

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy a közösségi oldal piacterén, a Marketplacen próbál túladni az egyik legnagyobb belvárosi értéken a pécsi önkormányzat. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.  (PVH) a volt terráriumot kezdte el árulni használt zoknik és hulladékvas társaságában. A kiárusítás során a Munkácsy utcai 900 négyzetméteres, felerészben pincével rendelkező ingatlant először nettó 90 millióért hirdették, de azóta már 80 millióra levitték az árát, így jelenleg a 100 ezer forintos négyzetméterenkénti árat sem éri el a kikiáltási ár. 

Kiárusítás: újabb értékes ingatlanok kalapács alatt
Kiárusítás: újabb értékes ingatlanok kalapács alatt
Fotó: KOVACS LILIANA

Gyurcsány pécsi jelöltje, Péterffy Attila pécsi polgármester regnálása alatt milliárdos nagyságrendben adtak el önkormányzati vagyont, a módszert és az eljárást a nemzeti oldal áron aluli kiárusításnak tartja. 

A 2009-es szocialista önkormányzat utódai a 2023-as adatokat még nem hozták nyilvánosságra, de 2021-ben és 2022-ben mintegy 580 millió forint értékben adtak el  ingatlanokat, és ha ehhez még hozzátesszük azt is, hogy a volt bőrklinikától is megszabadultak megkérdőjelezhető módon, akkor már másfél milliárdos vagyonról beszélhetünk, amit sebtiben eladtak.

Kiárusítás: folytatják ezekkel

A baloldali önkormányzat ugyanakkor 2024-ben sem fékezett, hiszen alig telt el három hónap, máris nagyüzemben kezdték el kiárusítani a pécsiek vagyonát. A Király utca végén található mélygarázsban 150 négyzetméternyi parkolóhelyet adnának el nettó 50 millió forintért, a belvároshoz közeli Wass Albert utca elején lévő 95 négyzetméteres üzletet kilencmillióért kínálják eladásra, amelynek négyzetméter ára 100 ezer forint körül alakul így, ez nagyjából a feleannyi, mint amennyiért Vasason kínálnak kisboltot megvételre. 

A Felsőmalom utcában található 137 négyzetméteres, hatalmas utcafronti kirakattal rendelkező üzlethelyiséget, a Tettye Forrásház Zrt. egykori ügyfélszolgálatát nettó 36 millióért értékesítenék, ami 262 ezer forintos négyzetméterárnak felel meg, ennyiért kínálnak egy kertvárosi vendéglátóhelyet, de még a Komlói úton is többet kérnek egy üzlethelyiségért.

Szintén újdonság a József utcában eladandó 180 négyzetméteres, több lakás kialakítására is alkalmas ingatlanról szóló licitfelhívás, amelynek keretében nettó 80 millióért adnának el Péterffyék. Egy gyors számítás szerint legalább két 90 négyzetméteres lakás kialakításával, nagyjából 10-20 milliós ráfordítással dupla haszon is elérhető lenne az önkormányzat számára – már ha ténylegesen ez lenne a cél.  

Az eladó ingatlanok között ott van még a Kolozsvár utcai üzletegyüttes is, ahol egy 46 és 45 négyzetméteres, valamint 164 négyzetméteres pincével is rendelkező 168 négyzetméteres üzletet adnak el pontom nettó 47 millióért. 

Mindenesetre a PVH honlapja szerint összesen 48 nagyértékű pécsi vagyontárgyat akarnak elárverezni, amikre külön lehet jelentkezni a baloldali önkormányzat vállalatánál. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!