Bama.hu videó

2024.04.16. 07:00

Omlásveszély a tettyei romoknál: a gaz és a romlás sem kíméli a helyszínt - videó

A pécsi városkép vitathatatlanul egyik legmeghatározóbb helyszínét jelenti a Havihegy és a Tettye. Az itteni romokra nézve először azt hihetjük, középkori vár volt. A pécsiek azonban tudják, reneszánsz palota, majd dervisképző zajlott az ikonikus falak között. Azok között, melyek jelenleg épp omlásveszélyt ígérnek, s a város több pontját belepő, egyre dúsuló gaz itt is jócskán felüti fejét.

Mohay Réka

A Tettyén az 1500-as évek elején Szatmári György pécsi püspök épített palotát, amelyet a török megszállás alatt derviskolostornak használtak. Az épület már a török kiűzése során is megsérülhetett, de a közelben álló lőpormalom felrobbanása még nagyobb pusztítást végzett benne. 1897-ben a veszélyesnek ítélt részeit szétrobbantották, így jöttek létre a ma is ismert „Tettyei romok”.

Tettyei romok lassan tényleg romok?
Tettyei romok lassan tényleg romok?

A romok felé közeledve az északi oldalon egy elkerített területre lehetünk figyelmesek. „Vigyázat! Omlásveszély” – olvasható a felirat a fakorlátok között elhelyezet drótrácsokon.

Az omladozáson túl az emlék körül sétálva azonban más is feltűnhet a járókelőknek, kirándulóknak. A város számos pontját uraló gaz a tettyei romok felett is elkezdte magához ragadni a gyeplőt. Kívül-belül gazfüzér keretezi a robosztus küllemük ellenére is törékeny és érzékeny műemlék falak alját, de ha fentebb pillantunk, ott is találkozunk bőven oda nem illő növényzettel, a falak közti árkádok meglazuló téglái között változatos gazfajták ütötték fel a fejüket, csakúgy mint a tettyei park lépcsői és járdaszakaszai között egyaránt.

A Tettye egykori palotaromjai nagyobb odafigyelést érdemelnének

Ha tovább sétálunk is találkozunk felújításra szoruló alkotással, a havihegyi templom előtt áll Kiss György kereszten függő Krisztus szobra, szembetűnő a szobor hiányos lábfeje.

A Tettye mint a város egyik ikonikus helyszíne, minden bizonnyal nagyobb odafigyelést érdemelne, az elhanyagoltság látszatát keltő, mindent benövő gaz és az omladozó palotaromok kevéssé méltóak a gazdag történelmi előzményekhez.

 

Csak remélni tudjuk, hogy az omladozást nem hagyják az illetékesek olyan súlyossá fajulni, mint ami a napokban a Mária utcai egykori Bóbita épületén látható volt, az ottani omlásveszély miatt kihelyezett kordonok ugyanis betörtek és leborultak, így bepillantást kaphattunk az épület egyre elborzasztóbbá váló pusztulásának szomorú mértékébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!