Kiürítik a Vasváry-házat

2024.04.07. 20:00

Kedvelt pécsi vendéglátóhely szűnhet meg, a múzeum sorsa is kérdéses

Kiürítik a Király utca 19-et. A Vasváry-ház épülete ikonikus történelmi műemlék, melyben múzeum és vendéglátóegységek is működnek. Mint megtudtuk, hamarosan ki kell költözniük, ugyanis veszélyes állapotba került az épület.

Mohay Réka

A műemléki védettségű Vasváry-házban jelenleg a Janus Pannonius Múzeum, annak Parajmos – Roma holokauszt kiállítása, illetve két vendéglátóhely, az Azzurra olasz étterem és a 19 Bar & Shop prémium italbár is üzemel, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-től bérelve az ingatlan helyiségeit.

Vasváry-ház kérdéses ideig áll még mostani pompájában?
Vasváry-ház kérdéses ideig áll még mostani pompájában?

Mint tudomásunkra jutott, az épület rendkívül rossz állapotban van, a tetőszerkezet veszélyessé vált, statikai problémák, gombásodás is sújtja. Ezért mind a múzeumnak, mind a vendéglátóhelyeknek költöznie kell, a helyzet azonban még előttük sem kiforrott, az év elején tudták meg ugyanis, hogy várhatóan június közepéig ki kell üríteni az ingatlant.

A kiállítás költöztetése is bizonyára költségekkel fog járni, az étterem és a bár új helyre költözve csak igen nagy anyagi ráfordítások árán tudna tovább működni, főleg, hogy a népszerű olasz étterem várhatóan konyhát is ki kell alakítson.

– Januárban, előzmények nélkül tudtuk meg, hogy június közepéig ki kell költöznünk – mondta el hírportálunknak 19 Bar & Shop vállalkozás vezetője, Rektenvald Attila.

Elmondta, bár eleinte úgy tűnt, közös cél, hogy a hét éve töretlenül, pécsi tulajdonosok által működtetett, közkedvelt vállalkozás fennmaradjon és új helyszínen működjön, később már nem kapott ehhez megfelelő ajánlatot. Legalább 6-8 millió forintot kellene ugyanis rákölteni a felajánlott ingatlanra, pedig a bárnak még csak konyhája sincs (étterem esetén ez a költség minimum a duplája lehet). 

– Ha nem ilyen hirtelen és súlyosan történik mindez, hosszútávon, az eddig megszokott minőségben és stabilitásban folytattuk volna a működést, tovább bérelve az ingatlant. Azt is elfogadtuk volna, ha bérleti díj beszámításra kerülhetne sor: mi felújítjuk az arra erősen rászoruló, felajánlott másik ingatlant, majd a költség néhány éves időtartam alatt beszámításra kerül a bérleti díjba. Ehhez képest a végső ajánlat, amit kaptunk, teljesen más volt

 – mondta el a prémium italkóstolókat, rendszerint teltházas programokat szervező vállalkozás tulajdonosa.

– Ezért, illetve a jelenlegi, a vendéglátó ágazatot érő kihívások miatt úgy döntöttem, hogy beszüntetem a vállalkozást ezen a helyszínen

 – tájékoztatott Rektenvald Attila.

Mi lesz a Vasváry-ház sorsa?

Az ügy további kérdéseket is felvet, legfőképpen azt, hogy várható-e (és mikortól) a műemlék felújítása? Továbbá fontos, még nyitott kérdés, hogy a felújítás után mi a cél az épülettel? Megmarad muzeális célokra, illetve pécsi vállalkozók által bérelhető ingatlannak, vagy más terveket szőnek sorsáról? 

Az épületet bérbeadó Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t a hét elején megkerestük ezzel kapcsolatban, a hét végéig azonban egyelőre nem érkezett válasz. Amint pontosabb információkhoz jutunk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!