Kultúra

2016.03.06. 12:09

A Király utca pusztuló ékessége

Csaknem 200 éves a pécsi Vasváry-ház, a homlokzatán domborműveket, Zsolnay kerámiaberakásokat csodálhatunk meg, de az udvari részen jól látható az épület valódi kora is, mely a végső pusztulásra figyelmeztet.

Mészáros B. Endre (DN)

A Király utca 19. szám alatt már a kuruc időkben is ház állt (na jó, az akkori házszám kicsit kisebb volt). A történetírás szerint 1718-ban egy kötélverő lakott itt, majd egy rézműves, aztán egy szűcs, végül egy kirurgus. A mai épület története 1826-ban kezdődik, amikor felhúzták az emeletes házat, melynek egy különleges óramű volt a homlokzatán. 1840-ben aztán megvásárolta mindenestől a Sopronból ideköltözött nemesi Traiber család, akik vaskereskedéssel foglalkoztak. Traiber György (a nevüket 1882-ben Vasváryra magyarosította) építtette át a házat a mai formájára az 1870-es években és az épület azóta alig változott – ezért is igen értékes a kapualja, a lépcsőháza, sőt az emeleti tere is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A vasipart jelképező díszek a homlokzat tetején (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Az udvari rész 1934-ben épül be, a lakrészekben pedig csaknem 150 éven át a Vasváry-család élt. Mi több, megőrizték a XIX. századi enteriőrt is, melyet a ma is itt található épen maradt Vasváry-szalonban lehet megtekinteni. Az ezredfordulót követően a Pannon Filharmonikusok menedzsmentjének irodái voltak itt, s idekerült 2013-ban Lantos Ferenc festőművész állandó kiállítása, valamint itt látható a Péchy Blanka-szalon és olykor időszakos tárlatoknak is helyet ad az épület.

130 éve változatlan a homlokzat

Traiber György, aki a házat mai képére formálta, 1869-ben vette át a családi üzletet és az épületet, melyet az 1870-es években koraeklektikus stílusban teljesen átépíttetett (Ivánkovits István és Szánthó Antal tervei alapján). Az óramű helyére vascégér, majd a homlokzatra Zsolnay-kerámiák, és elegáns domborművek kerültek. A Vasváry-ház felirat 1883-ban készült el, és ekkor tették fel a vasipart jelképező szobrot a homlokzat tetejére, a ma is jól látható két nőalakot, fogaskerékkel és kalapáccsal a kezében.

A város helyreállítási elképzelései

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere a ház önkormányzati felújításával kapcsolatos megkeresésünkre a következő információkat adta:
– A Vasváry-ház a pécsi belváros egyik emblematikus épülete és szeretnénk felújítani. Mivel az épület műemléki védettséget élvez, a kötöttségek miatt a felújítás költsége 100 millió forintos nagyságrendű tétel. A közelmúltban egy minisztériumi pályázatra jelentkezett a város, hogy első ütemben 5 millió forintból elindulhasson a rekonstrukció, de nem nyertünk. Most új forrásokat keresünk a patinás épület rendbetételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!