Biztonság és fejlődés

2024.05.24. 07:00

Csizmadia Péter: valódi jövőképet kínálunk a pécsieknek!

A napokban mutatta be 30 pontból álló polgármesteri programját Csizmadia Péter, a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) pécsi polgármesterjelöltje. Vállalása a vármegyeszékhely újraiparosításával, takarékos városüzemeltetéssel, a fiatalok, az idősek és a családok, a kulturális és a tudományos élet megbecsülésével kapcsolatban tartalmaz konkrét intézkedéseket, terveket. A városlakók véleményének megkérdezésével megszülető programjáról kérdeztük a pécsi polgári szövetség aspiránsát.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

– A mostani kampányban szembetűnő, hogy a jelenlegi baloldali polgármester, Péterffy Attila nemcsak, hogy nem tett közzé választási programot, de az öt évvel ezelőtti 12 pontból álló vállalása, vagyis annak egy része eltűnt az online térből.

– Ezen sajnos nincs mit csodálkozni. Mi éppen azért neveztük el tervezetünket Pécs2030 – A biztonság és fejlődés programjának, mert Péterffy és baloldali körei, pont ezt a két - amúgy legfontosabb - dolgot nem tudják biztosítani Pécsnek és a város lakóinak. Visszaugranék kicsit: 2020-ra vált egyértelművé, hogy a polgármester a megígért szakmaiság és függetlenség helyett a gyurcsányi-baloldali érdekkör hálójába került és azóta is ebben vergődik, aminek a város issza meg a levét. Azóta folyamatos Pécs sodródása, leszakadása, a mindennapos tervezetlenség, jövőkép-nélküliség, amit most ad hoc akciókkal, kampányaszfaltozgatással próbál elfedni. Néhány hete pedig egyik korábbi fontos szövetségese is szembefordult a Gyurcsány Ferenc kegyeit kereső polgármesterrel. Több mint valós veszély, hogy a Pécset és az országot egyszer már tönkretevő szocialista-gyurcsányista tandem a jövőben még nagyobb súllyal akar megjelenni a városvezetésben. Ilyen belső viszályok közepette nem lehet egy ekkora várost vezetni. Ez sajnos több mint jellemző a baloldalra, mondhatni, náluk ez a normális ügymenet. Jelenleg több mint fél tucat bűnügyi eljárás zajlik a városházán, ami elképesztő. Ennek az alakultnak így aztán nem maradt más lehetősége, mint a látszat- és Facebook-politizálás. Ez egyszerűen méltatlan a pécsiekkel szemben!

– Végigolvasva a programját, két fő csapásirány rajzolódik ki: vannak az azonnali beavatkozást, megoldást igénylő ügyek, és a hosszú távú tervek.

– A Pécs-konzultációt kitöltő csaknem 11 ezer pécsi polgár szinte mind egyetért abban, hogy tragikus állapotban van a város út- és járdahálózata, tömegközlekedése. Mindennek tetejében Péterffyék befektetőellenes gazdaságpolitikája miatt nagyon hiányoznak azok az új munkahelyek, amelyek biztos megélhetést és gyarapodást garantálnának a pécsieknek. Ez nem maradhat így!

– Felidézné programja ezekkel kapcsolatos konkrét vállalásait?

– Nem kevesebbet vállaltunk, mint hogy 10 milliárd forintos út- és járdafelújítási programot indítunk, ezer új parkolóhelyet és tíz új parkot hozunk létre, 30 milliárd forint értékben tervezünk energetikai beruházásokat, és 5 milliárd forint értékben bérlakások építését szeretnénk finanszírozni. A tömegközlekedést térítésmentessé tesszük a 14 év alattiak számára és e-buszokat állítanának forgalomba.

– Az összegeket összeadva ezek meglehetősen ambiciózus vállalások. Honnan lesz minderre pénz?

– Mindennek az alapja a program gazdasági gerince, Pécs újraiparosítása, amely nélkül a város sikere se rövid, se hosszú távon nem képzelhető el. Összesen 7000 új pécsi munkahelyre tettünk vállalást. A jelenleg Pécsett működő és a jövőben ide telepíteni kívánt cégeknek köszönhetően nőni fog az önkormányzat iparűzési adó bevétele. A hivatali működésben és városi cégekben véget vetünk a jelenleg elképesztő méreteket öltő pénzszórásnak. Minderre az Üvegzseb-rendelet bevezetése a garancia, ugyanis a pécsieknek igenis joguk van tudni, hogy mire költi az önkormányzat pénzüket. Számítunk továbbá a magyar kormány támogatására is. A kabinet segítségével befektetőket vonzunk Pécsre, barnamezős beruházásokat indítunk és tovább fogjuk fejleszteni a Pécs-pogányi repteret. Több miniszter is támogatásáról biztosított már ezek tekintetében. Emellett emlékeztetnék arra is, hogy a kormány hitet tett a déli országrész, benne a Dél-Dunántúl, Baranya vármegye és Pécs infrastruktúrájának eddig nem látott mértékű fejlesztése mellett. Ezek egymást pozitívan erősítő hatások és meg is lesz az eredményük, ha egy kompetens és elkötelezett városvezetés dolgozhat végre.

– Beszéljünk a víziójáról! Hosszú távon milyen szerepet szán Pécsnek?

– Egy olyan modern, újraiparosított, ugyanakkor élhető és gyarapodó várost álmodtunk meg, amely biztos megélhetést, egészséges környezetet biztosít az itt élőknek és a visszatérőknek is. A cél ugyanis az, hogy az elvándorlás helyett a hazatérés időszaka következzen. Pécsnek végre ki kell használnia a benne rejlő valós gazdasági potenciált, hogy országos, valamint Kárpát-medencei és nyugat-balkáni gazdasági centrummá váljon.

– És a gazdaságon felül?

– Vitán felül áll, hogy a pécsiek nagy vágya, egyben megérdemelt elvárása is egy új, modern uszoda, városi nagystrand. Mi vállaljuk, hogy ezt megépítjük, akárcsak annak a multifunkcionális sportlétesítmény megépítését is, ami a helyi sportegyesületek otthona is lehet. Továbbá a Pécs-konzultáció javaslatai alapján vállaltuk még a városi korcsolyapálya befedését is. Megkezdenénk a Pécsi Nemzeti Színház épületének átfogó felújítását, létrehozzuk a Magyar Folklór Házát és új kollégiumot tervezünk építeni a Pécsi Tudományegyetemmel közösen. Az itt tanuló egyetemistáknak köszönhetően a pécsi szolgáltató szektort is helyzetbe szeretnénk hozni. Összegezve: a Fidesz-KDNP és az ÖPE alkotta pécsi polgári szövetség valódi jövőképet kínál a városnak és minden benne élőknek!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!