Bama.hu videó

2024.05.29. 20:19

Elsősegélynyújtó verseny: változatos szituációkban találták magukat a csapatok (videó)

Vér a padlón, füst az öltözőben, létráról lezuhant személy, motoros balesetben megsérültek, rosszul lett szurkolók – mindez a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok területén történt május 29-én. Ezek azonban csak szimulációs helyzetek, amelyekkel a fiataloknak kellett szembesülniük az 52. Vármegyei Elsősegélynyújtó Versenyen.

Czeczon Enikő

A Magyar Vöröskeresztnél kiemelten fontos feladat az elsősegélynyújtás népszerűsítése. Ez az 1971-ben életre hívott felmenőrendszerű verseny pedig arra hivatott, hogy mindezt propagálja, elsősorban a fiatalok körében tájékoztatta szerkesztőségünket Fenyvesi Zsolt, vármegyei Elsősegélynyújtó koordinátor. 

elsősegélynyújtó
Elszántan és elhivatottan vetették bele magukat a fiatalok az elsősegélynyújtó feladatokba 
Fotó: Laufer L

A vármegye legjobbjai vettek részt az elsősegélynyújtó versenyen

A pécsi megmérettetésen a területi versenyeken már helyezéseket elért csapatok, azaz a vármegye legjobbjai vettek részt, ami összesen tíz ötfős csapatot jelent. A versenyzőket három kategóriába gyermek, ifjúsági, felnőtt sorolták, és minden szekció első helyezettje jut tovább az országos döntőbe, amit Kecskeméten tartanak szeptember 14-én.  

A verseny nagy érdeklődésnek örvend már évek óta a fiatalok körében. Csak idén Baranya vármegyéből 17 csapat jelentkezett. A jelentkezők pedig mindig nagyon lelkesek - mondta Fenyvesi Zsolt.

A Lauber Dezső Sportcsarnokban tíz helyszínt alakítottak ki, amelyből nyolc kárhelyszín, egy pihenő és egy totóállomás volt. Mindebben az Országos Mentőszolgálat kollégái segítettek, akik elég széles szempontrendszert alakítottak ki, és a zsűrizést is ők bonyolították.  

Bejárva a különböző területeket, bepillanthattunk a verseny izgalmas pillanataiba. Láthattuk, hogyan teljesítenek a különböző szituációkban a csapatok, akik mind elszántan és elhivatottan vetették bele magukat, hogy megmentsék a balesetet szenvedett imitátorokat, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez az esemény. Mint megtudtuk, gyakran belőlük is versenyző válik, mert megtetszik nekik az itt látott tevékenység. 

A fiatal versenyzőknek vérzéseket, töréseket kellett ellátniuk, ehhez pedig ismerniük kellett a fektetéseket, a különböző eljárásokat, hogy mit szabad és mit nem egy adott szituációban, például, hogy motoros sérülésnél le kell-e venni vagy sem a bukósisakot, valamint azt is tudniuk kellett, hogy a vérzés fajtákat hogyan kell ellátni. Mindezek mellett az állomások felügyelői figyelték azt is, hogy milyen kíméletes az ellátás.  

Ezen a versenyen tulajdonképpen mindenki győztes, mert mindannyian nagyon jók mondta Fenyvesi Zsolt. A döntőbe jutott csapatok a Kisvöröskeresztek (gyermek kategória), a Kötszerkommandó (ifjúsági kategória) és a Verőerek (felnőtt kategória) csapata.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!