Hadüzenet

2024.05.24. 16:40

Kedden pótolhatják az elmaradt szúnyoggyérítést Patacson és környékén

Az eredetileg 2024. áprilisra tervezett szúnyoggyérítési munkálatok Patacson és környékén a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt maradtak el. Az időjárástól függően a munkálatokat 2024. május 28-án kedden pótolhatják.

Bama.hu

A gyérítés elsősorban a Katasztrófavédelem feladata, azonban, hogy ne fordulhasson elő a tavalyi évhez hasonló helyzet, ezért a BIOKOM NKft. előre leszerződött földi-biológiai, légi-biológiai és földi-kémiai szúnyoggyérítésre. A városüzemeltetési társaság keddre meg is rendelte Pécs Patacs területére a földi-kémiai írtást. Ehhez azonban csapadékmentes és szélcsendes időjárás szükséges és fontos, hogy az irtás idején a hőmérséklet ne essen 15 fok alá, mert ilyen időben nem repülnek a rovarok és így a beavatkozás nem lenne sikeres. Amennyiben kedden az időjárás miatt nem tud megvalósulni a gyérítés, akkor május 29-e szerdára, vagy május 30-a csütörtökre rendelik meg a szakemberek.

A munkálatok célja a kártevő rovarpopuláció csökkentése. A munkálatok során gépjárművek platójáról permetezik ki a Deltasect Plus 1,2 ULV nevű készítmény, mely csekély mennyiségben (0,6 l/ha) alkalmazva, kizárólag az érzékenyebb rovarokra van hatással, emberre és a környezetre nem jelent veszélyt.

A kezeléssel érintett városrészek:

  • Patacs
  • Magyarürögi úttól nyugatra
  • Zsebe domb
  • Kodó dűlő
  • Makra tető
  • Patacs-Makrai házsor

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékok, élelmiszerek, evőeszközök, és a szabadban szárított ruhák összegyűjtése vagy letakarása a kezelés napján. A kezelés idején és azt követő egy órában az ablakok, ajtók zárva tartása, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezések kikapcsolása. A kezelt területen termő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása vagy feldolgozása előtt történő alapos mosás. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodás kerülendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!