Csak óvatosan a lánggal

2024.05.18. 16:40

Vigyázat! A kerti grillezés akár könnyen tüzet is okozhat

Wald Kata

Tűzgyújtási tilalom esetén belterületen, saját kertünkben lehet tüzet gyújtani és grillezni, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal óvatosságra int mindenkit. 

– Ha saját, belterületen található kertünkben szeretnénk tüzet gyújtani vagy grillsütőt használni, azt a tűzgyújtási tilalom idején is megtehetjük, de jól gondoljuk át – fogalmazza meg a tanácsait a hivatal. 
– Ha lehet, használjunk inkább villany- vagy gázgrillt sütéshez, gáz égőfejet vagy főzőlapot főzéshez – javasolják. 
Ha mégis nyílt lángot, faszenes grillt használunk, az általános szabályokat be kell tartani. Eszerint minél kisebb legyen a tűz, a nagy lángmagasság kerülendő. Nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a ki nem hűlt parazsat, illetve hamut. Nagyon fontos, hogy mindig gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag – például víz, vagy homok –, illetve eszköz készenlétben tartásáról. A sütögetés után pedig a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!