Bama.hu videó

2024.06.21. 12:00

Ízletes és zamatos: piacon a hazai dinnye - galéria és videó

Alig vártuk már, most végre itt van. A piacokon, út menti árusoknál nem árt figyelni, van ahol már kapható a magyar görögdinnye.

Tóth Viktória

Hogy miért szeretjük a legjobban a hazai, ormánsági görögdinnyét? A színe, íze és zamata megkülönbözteti a külföldi árutól. A termelők számítása szerint idén országos szinten megközelítőleg 160-180 ezer tonna görögdinnye kerül piacra. Ez össze is jöhet, ugyanis most minden jól alakult, volt elég napfény és kellő mennyiségű csapadék is, mely a növény fejlődéséhez elengedhetetlen.

Görögdinnye nélkül nem igazi a nyár
Görögdinnye nélkül nem igazi a nyár

Csütörtökön Gerdén jártunk, ahol Szin József őstermelő földjén egymás mellett sorakoztak a szebbnél szebb görög- és sárgadinnyék. Egyenként levágták a szárról, rögtön megtörölték a termést, látszott, hogy náluk nagy becsben van tartva minden darab. Idén a több éves átlagnál 2-3 héttel előbb érik a dinnye, korábban nem is nagyon volt rá példa, hogy június 20-a körül már megjelent a piacon a hazai. Körülbelül két konténerre való dinnyét szedtek le most, péntektől már megtalálhatóak a Pécsi Vásárcsarnokban, ahol régi-új vásárlóik már nagyon várják a portékát. Sárgadinnye is van már, de még nagyon minimális mennyiségben, hamarosan már az is beindul.

– Sok tődinnyét szedtünk le, ez azt jelenti, hogy a gyümölcs közel van a növény tövéhez, és amiatt ezek előbb beérnek. Amiket most először leszedünk, azok még nem nőnek meg hatalmas nagyra. A korai érésű fajták egyébként sem nagytestű dinnyék. A közép- későbbi érésűek nőnek majd meg nagyobbra

 – hangsúlyozta a gazda.

Hazánkban 3300 hektáron terem a görögdinnye

Mint arról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján a közelmúltban beszámoltak, 2022-ben 2600, 2023-ban pedig 2900 hektáron folyt görögdinnye termesztés az országban, az idén elérte a 3300 hektárt a termőterület nagysága. Sárgadinnyét pedig 450-500 hektáron termesztenek Magyarországon. Az ár szezon elején 500-600 forint/kilogramm körül alakul a görögdinnye tekintetében. A következő időszakkal kapcsolatban látható, ha minden jól megy a szabadföldi dinnye is korábban érik majd. Várhatóan július 20. környékén már kapható lesz, pedig ez általánosságban augusztus közepén szokott beindulni.

Szin Józseftől azt is megkérdeztük, hogy a piacon mi alapján válasszuk ki a legfinomabb gyümölcsöket. Mint mondta, a lényeg a hangja és a színe, hogy fényes és feszes legyen. Majd meg kell nézni a hasát, ha szépen be van sárgulva az már jót jelent. Az ízről pedig nem csak beszéltünk, természetesen meg is kóstoltunk egy cukor- és egy görögdinnyét. S most sem csalódtunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!