Bama.hu videó

2024.06.24. 17:32

A jelzőlámpa sárgán villog több helyen Pécsett az Uránvárosban

A július 9-ei, vasárnap hajnali rendkívül heves, viharos időjárásban villámcsapás érte és tette tönkre Pécsett a 6-os főút Acsády Ignác és Páfrány utcai, valamint a Szigeti és Magyarürögi út kereszteződésének jelzőlámpás forgalomirányító berendezését működtető vezérlőt. A hibát eddig nem sikerült kijavítani.

Jusztin Levente

Sárgán villog a mai napig több jelzőlámpa, amik a közel két hete történt uránvárosi villámcsapás eredményeként nem helyesen működnek Pécsen. Az érintett lámpák elég forgalmas helyeken, a 6-os főút Acsády Ignác és Páfrány utcai kereszteződésénél, illetve a Szigeti és a Magyarürögi út kereszteződésénél találhatóak. Több olvasónk is jelezte ezt a problémát korábban, így elmentünk hétfő délelőtt és megtapasztaltuk, milyen a forgalom működő lámpás jelzés nélkül.

jelzőlámpa, uránváros, villogás
A jelzőlámpa sárgán villog több helyen Uránvárosban
Fotó: Laufer László

Óvatosak, de sokszor zavartak a jelzőlámpa nélkül

A 6-os főút Acsády Ignác kereszteződésénél nem tapasztaltunk nagy fennakadást, hisz sokkal kevesebb jármű kanyarodik onnan ki, mint a másik két érintett kereszteződésben. Ám nem jelenti azt, hogy nincsenek így is veszélynek kitéve az erre közlekedők. Az út menti sövénytől nehezen lehet belátni a szakaszt, hogy mikor kanyarodhatunk ki biztonságban, ez nagyon könnyen komoly balesethez vezethet. 

A Páfrány utcai kereszteződésénél komolyabb a helyzet, a szemünk láttára akasztotta meg a forgalmat egy kikanyarodó busz.

Egyes kereszteződésekben sokkal komolyabb a helyzet
Fotó: Laufer László

Folyamatosan haladnak a 6-os úton a személygépkocsik, buszok és nagyobb járművek, a Páfrány utcából kikanyarodóknak perceket kellett várni arra, hogy a főúton áthajtsanak, vagy rákanyarodjanak. A gyalogosokkal is ugyanez a helyzet, esetükben ráadásul nem is előzékenyek az autósok, egy idős férfi átkelésénél szinte mindegyik irányba megállt a közlekedés. Ezt a helyzetet elkerülve inkább áthajtanak az autók - szabálytalanul - a gyalogosok előtt.

A Szigeti és Magyarürögi út kereszteződésénél furcsa a helyzet, mivel szinte azonos forgalmú utak találkoznak itt. A KRESZ szabályaival néhányan nehezen küzdöttek meg, többször megállt a forgalom, annak ellenére hogy a táblák szerint a Szigeti úton haladóknak kell elsőbbséget adniuk a Magyarürögi úton közlekedőknek. Egy idősebb hölgy elmondása szerint vigyázni szoktak egymásra az autósok, de még a gyalogosokra is, akiknek nem is kell sokat várniuk egy-egy átkelés során.

Egy idős hölgy szerint az autósok vigyáznak a gyalogosokra
Fotó: Laufer László

Húzódik a javítás?

A Magyar Közút június 14-én közleményben  jelezte, hogy egy komplex javítási feladatról van szó, így a helyreállítási munkálatok 1-2 hetet vesznek igénybe. Kérték a közlekedőket, hogy a kihelyezett táblák szerint közlekedjenek a kereszteződésben. Továbbá a lakók és az arra közlekedők türelmét is kérték, ám ez a türelem mára elfogyott, többen pedig meg is kérdőjelezik, hogy mekkora figyelmet  kap a hibaelhárítás. Tapasztalva a helyzetet, bármikor előfordulhat egy ütközés ezeken a helyeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!