a tavasz hírnökei

2018.03.18. 07:00

Megérkeztek az első gólyák a megyébe

Szép lassan visszaszivárognak a telelő madarak a megyébe. Egy fehér gólyát Gödrénél kaptak lencsevégre, míg Nagynyárádon fekete gólyákat láttak.

Zsigmond József

Az első fehér gólyát március 4-én Gödre határban fényképezték le a havas tájon. Az utóbbi két napban több fekete gólyáról kaptak hírt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának munkatársai, egy-két példányt Magyarbólyban, Pécs-Vasason és Nagynyárádon észleltek.

– Délkeleti szél kellene, ami Kis-Ázsia felől besodorná őket térségünkbe – közölte az egyesület pécsi irodájának vezetője, Bank László. – Néhány példány mindig viszonylag korán visszaérkezik, de a zöme március végén vagy április elején érkezik.

Baranyában tavaly 190 pár fészkelt, ami egyharmaddal kevesebb, mint húsz évvel ezelőtt. A csúcs 1996-ban volt, akkor 298 párról tudtak. Általános jelenség egész Dunántúlon, hogy a gólyák száma egyharmaddal csökkent, ugyanakkor az Alföldön ugyanennyivel növekedett, így az országos állomány nem változott, 4500-5500 pár között mozog.

A csökkenés egyrészt annak köszönhető, hogy a táplálkozásra alkalmas területek száma fokozatosan lecsökkent, sok gyepet beszántottak vagy beerdősítettek. Egyes időszakokban viszont igen jelentős vonulási veszteségeket tapasztaltak, például 1997-ben húsz százalékkal kevesebb gólya jött vissza, mint egy évvel korábban.

A másik ok, hogy Afrikában megnövekedett a népesség száma, egyre kevesebb hely marad a telelő madaraknak és nem utolsósorban a gólyákat étkezési célokkal lelövik.

Több helyen láthatók hattyúk is a megyében. A nagytestű madarak a tavak befagyásakor kihúzódnak a folyóvizekre, vagy elmennek délebbre telelni. Volt idő, mikor teljesen kipusztultak Magyarországon. Az 1980-as években a Fertő tó vidékén jelentek meg újra, és nyugatról robbanásszerűen terjedtek el az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!