hátrány

2018.03.23. 14:00

Nem jó a régi személyi?

Nem fogadták el olvasónk személyi igazolványát az egyik távközlési szolgáltatónál, mert nem plasztiklap alapú, hanem a régi típusú, barna könyvecskéje volt.

H. Zs.

Hiába mutatta, hogy érvényes az igazolvány, nem álltak szóba vele ügyintézés kapcsán, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmét, hogy a 81 éves, mozgáskorlátozott, nehezen közlekedő férjének csináltassák meg az új személyit – panaszolta olvasónk.

Mint a megyei kormányhivataltól megtudtuk, a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény értelmében a személyazonosságot a személyazonosító igazolványon túl az érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel igazolhatják a magyar állampolgárok. Személyazonosítás céljából – bizonyos kivételekkel – nem kötelezhetők más okmány bemutatására az állampolgárok.

A hivatal felhívta a figyelmet, amennyiben a régi típusú személyazonosító igazolvány érvényességi ideje nem járt le, egyértelműen igazolható vele személyazonosság, azt erre a célra el kell fogadni. A 65. életévet betöltött magyar állampolgárok kérhetik, hogy a részükre határidő nélküli érvényességi idejű állandó személyazonosító igazolványt állítsanak ki.

Ha az állampolgár ettől eltérő eljárást tapasztal valamely szolgáltató, bank, illetve bármely intézmény részéről, akkor panasszal élhet. A pénzügyi szektorba tartozó szervezetek pénzügyi szolgáltatásaival összefüggő észrevételekkel a Magyar Nemzeti Bankhoz fordulhatnak a panaszosok, egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatban pedig a fogyasztóvédelmi hatóságnál tehetnek bejelentést.

Az életkoról függ az érvényesség

Új személyazonosító igazolvány igénylésével kapcsolatos kérelem bármely kormányablakban benyújtható, a kiadására irányuló eljárás illetékmentes. A személyazonosító igazolványok lejártával kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy az új, tároló elemet is tartalmazó személyazonosító igazolvány érvényességi ideje életkortól függően alakul. Aki a 12. életévét még nem töltötte be, a kiállítás napjától számított 3 évet követő születési idejének napjáig, de legfeljebb a 12. életév betöltéséig érvényes az igazolvány. Aki a 12. életévét betöltötte, de a 18. még nem, a kiállítás napjától számított 3 évet követő születési idő napjáig érvényes az irat. A 18. életévét betöltött személyek, a kiállítás napjától számított 6 évet követő születési idő napjáig érvényes a dokumentum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!