Baranyai körkép

2018.05.25. 20:00

Tízezer forintba került egyetlen elszívott cigi

Mára már egyre többen betartják a nemdohányzók védelmére készült törvényt. Panaszok azért még akadnak.

Zsigmond József

A vonaton és a pályaudvaron már büntetnek.

Több olvasónk panaszkodott, hogy egyes egészségügyi intézmények területén mások dohányoznak, pedig ezt egy jogszabály tiltja. Mint írták, sokszor az udvaron füstölögnek a látogatók, a betegek vagy az ott dolgozók. Megkerestük a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát, ahol közölték, a tavalyi évben majdnem minden hatodik dohányzással kapcsolatos ellenőrzés egészségügyi intézményben történt. Mint írták, fokozottan vizsgálják a nemdohányzók védelmében hozott törvény betartását a kórházakban. Az ellenőrzések során hiányosságot egyik esetben sem állapítottak meg.

Tavaly a hivatal emberei 1700 helyen jelentek meg a megyében, főleg munkahelyeken, éttermekben és az egészségügyi szolgáltatóknál. A tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre kevesebb a hiányosság, tiltott helyen történő dohányzás pedig csak elvétve fordul elő.

A dohányzásra kijelölt helyek, helyiségek jelentős része megfelelő módon volt kijelölve. Mindössze három alkalommal fordult elő, hogy az ellenőrzött egységek e tekintetben hibáztak, de rövid időn belül pótolták a hiányosságokat.

Az elmúlt évben tiltott helyen történő dohányzással egy ember bukott meg. Egy kereskedelmi egységben egy alkalmazott a vásárlóktól elzárt területen, zárt légtérben dohányzott, annak ellenére, hogy a tiltó tábla és dohányzásra szolgáló hely megfelelően volt kijelölve. Az egy szál cigaretta nem volt olcsó mulatság, tízezer forintos büntetést kellett érte fizetni.

1930-ig nem tartották ártalmasnak

Az amerikai kontinensről származó évezredes szokás az elmúlt 500 évben terjedt el a világon. Jelenleg a Földön megközelítőleg több mint egymilliárd ember dohányzik, és közülük évente 5 millióan bele is halnak szenvedélyükbe, írta egyik tanulmányában a KSH. A dohányzást a huszadik század első harmadáig nem tartották ártalmasnak az egészségre, és 1950-ben jelent meg az első tanulmány, amely összefüggésbe hozta a tüdőrák kialakulásával. A szenvedély a WHO becslése szerint a rákhalálozás negyedében, az összes halálozás 15 százalékában szerepet játszik. A dohányosok átlagosan nyolc évvel rövidebb életűek a nemdohányzóknál, és közülük minden második a dohányzás következménye miatt hal meg.

Évente hétmillió embert öl meg a cigi

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kezdeményezésére 1987 óta május harmincegyedike hivatalosan is a nemdohányzók világnapjának számít. Ezen a napon azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani a nemdohányzó embertársaiknak. A dohányzás a a második leggyakoribb okozója a szív-érrendszeri betegségeknek, a magas vérnyomás után. A globális „dohányzásjárvány” több, mint 7 millió embert öl meg minden évben, melyből majdnem 900 ezer nemdohányzó, akik mások füstjének beszívása miatt halnak meg. A több, mint 1 milliárd dohányzó közel 80 százaléka alacsony vagy közepesen fejlett országokban él, ahol a dohányzással összefüggő megbetegedések és elhalálozások problémája a legsúlyosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!