bőköz fesztivál

2018.08.27. 11:30

Az igazi falu és az ősi természet csalogat

Fiatal még a Kelet-Ormánság szépségeit taglaló Bőköz Fesztivál, mely természeti és kulturális élményekben gazdag felfedezésre hívta a hétvégén az ország lakóit, de a csodákra kíváncsiak tábora már egyre népesebb.

Mészáros B. Endre

A mesében is ritkán akad ilyen hely, a találkozó középpontja ugyanis egy hármas útkereszteződés, ahol egymásba fut Kémes, Szaporca és Tésenfa. Minden vakítóan tiszta és barátságos, egy kisharsányi hölgy jegyezte meg mellettem találóan: „Nálunk is így kezdődött, kiglancoltunk mindent, az árokpartot, a portákat, sütött, főzött, takarított napokon át mindenki, mielőtt elkezdődött az Ördögkatlan.”

Ez azonban mégsem a Katlan, itt a tiszta falu, az ősi érintetlen természet, és az ormánsági folklór értékeitől lehet leginkább elájulni. Helyi kuriózumokat ízlelgethetünk sajátos tálalásban: egy nyitott pajtában a kórosi templomról készült képekben gyönyörködhetünk, a biokertben leheveredhetünk egy fa alá, hallgatni a székely mesemondó különös hangsúlyait. Az orgonaművész pedig egy ragyogóan fehér református templom szomszédságában Vivaldi népművészetét elemzi a szalmabálákon áhítattal figyelő közönségnek.

Kémes a fesztiválközpont, ahol a Fő utca közepén, egy hátsó udvarban állították fel a nagyszínpadot, kicsit arrébb meg foghíjtelken áll a kemping. Akad jócskán hely benne, igaz, amikor itt jártam, még csak az első napot írtuk a Bőköz idei történetéből. Ha pedig történelem, pár házzal arrébb a falu múlt századára csodálkozhatunk rá a helybeleik megsárgult fotóinak albumában. Előkerülnek a világháború előtti tánciskolák, farsangok, még az első Trabant is, amint végigrobog a Fő utcán.

Tésenfa minden ízében a nagybetűs falu, ahol a tiszta udvar, rendes ház felirat megillet minden portát. Szaporca pedig a természeti kincsek tárháza, ahol luxusterepjárókkal hajtanak a Hétöles-tó partjára a látványban telítődött turisták megmártózni. Elektromos biciklikkel járják az emberek a földutakat, a Fekete-víz töltésén pedig házilag eszkábált kis hintóval szalad egy fehér paripa.

Este hatkor aztán felpezsdül az élet, hatalmas búcsúhoz hasonlít a környék. Kémesen az út mentén nem találni parkolóhelyet, Szaporcán pedig múlt és jelen sajátos ötvözete tárul elénk. A nemzeti dohánybolt például egy gangos ház nyári konyhájában van, a kocsma meg a hátsó házban, míg az udvar végéből jól látszik a ligetes temető.

A Bőköz Fesztivál ébredezik, és örök vesztes marad az, aki nem próbálja ki legalább egyszer, hogy miként illeszkedik mindez a saját értékrendjéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában