arckép

2019.01.02. 20:00

Lickl-díjas, aki a zenekar szószólója a legfontosabb művészeti kérdésekben

Morvay Ágnes, a Pannon Filharmonikusok 2. hegedű szólamának vezetője, a zenekar Művészeti Tanácsának elnöke vehette át idén az egyik Lickl-díjat. A zeneművésszel a díjról, a zenekarról és a Művészeti Tanácsról beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Hol áll a Lickl-díj az elismerések sorában?

– Az eddigi díjazottak névsora alapján azt gondolom, hogy ez egy rangos díj és büszke vagyok rá, hogy engem is érdemesnek tartottak az elismerésre. A díjat 2016-ban hozta létre Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója, hogy olyan zenészeket, menedzsmenttagokat illetve civileket jutalmazzon, akik a szakmai munkájuk mellett más módon is építik a zenekart.

– Igaz, hogy már az oviban eldőlt, zenész lesz?

– Tény, hogy zeneoviba jártam, de azért nem volt ilyen egyszerű a pályaválasztás. Gyerekként rengeteg dolog érdekelt. Szívesen lettem volna színésznő, tornatanár vagy óvónő is. Aztán 14 éves koromban felvettek a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába hegedűszakra, akkor dőlt el véglegesen, hogy hegedűs leszek.

– Fura, hogy pécsiként Debrecenben tanult felsőfokon.

– 18 évesen elég érettnek éreztem magam, hogy kipróbáljam a kollégisták életét. A középiskolai tanárom, Papp György a Debreceni Konzervatóriumot és Kiss Vilmos Péter hegedűművészt ajánlotta folytatásként. Jó választás volt, de a művészképzőt és a doktoriskolát már Pécsen végeztem, Bánfalvi Béla irányítása alatt.

– Mit jelent a szólamvezető?

– A zenekaron belül a 2. hegedűszólamot játszó hegedűsöket irányítom. Meg kell határoznom, hogy ki mikor dolgozik, ki hol ül, próba alatt segítek, hogy a szükséges instrukciók mindenkihez eljussanak illetve külön próbát is tartok, amikor csak mi gyakoroljuk a saját szólamunkat.

– A zenekar Művészeti Tanácsának elnökeként mi a teendője?

– A tanács működésének célja, hogy párbeszédet folytasson a tagokkal és a vezetőséggel, a zenekar szakmai fejlődését segítő, illetve gátló tényezőkről. Havi rendszerességgel ülésezünk, ezeket az összejöveteleket kell megszerveznem és levezetnem.

– Januártól két vezető karmesterük is lesz. Erről mi volt az álláspontjuk?

– Egységesen láttuk a kérdést. Gilbert Vargával eltöltött korábbi közös munkáink alapján mindannyian úgy éreztük, hogy szakmailag nagy előrelépést jelentene a zenekarnak, ha nem csak vendégkarmesterként találkozhatnánk vele. Abban is egyetértettünk, hogy Bogányi Tibortól nem szeretnénk megválni, hiszen úgy véltük, tökéletesen kiegészíti majd egymást a két különböző személyiség.

Megfér egymás mellett két zenész

Morvay Ágnes 1973-ban született Pécsen. Az Egyetem utcai általánosba járt, a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett. Hatéves kora óta hegedül, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában diplomázott. Rögtön a Pécsi Szimfonikus Zenekarhoz került, itt játszik 23 éve. Elvégezte az egyetemi szakot és jó úton halad a DLA megszerzése felé. Óraadó tanár a PTE Művészeti karán.

Férje Laduver Mihály, a Pannon Filharmonikusok első klarinétosa. Boróka lányuk (8) csellózott, most klarinétozik, de úszóként is nagy tehetség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában