Lírai személyiség

2019.04.27. 20:00

Bera Márk, a sportos színész: öröm minden szerep

A Pécsi Nemzeti Színház évadából már csak egy Molnár Ferenc komédia (Játék a kastélyban) és egy mesejáték ősbemutatója (Panthera) van hátra. Bera Márk, a végzős színművész hallgató mindkettőben szerepel.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

– A Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett?

– Igen, kaptam már néhány kérdést ezzel kapcsolatban a Facebookon, ezért is pontosítanék, nem Siklóson, hanem Dabason jártam középiskolába.

– Kaposváron Eperjes Károly osztályába jár. De nincs adat, hogy előtte hol szerepelt?

– Mert korábban csak hobbi szinten diákszínjátszóskodtam. Sokkal inkább a médiával kacérkodtam, a dabasi sport­eseményeket, kézilabdameccseket közvetítettem. Egyébként sokáig magam is versenyszerűen kézilabdáztam, teniszeztem. Viszont szerettem az irodalmat is, így ez határozta meg a pályaválasztásomat.

– Egy pályatársa úgy fogalmazott, hogy: „A Márk egy sportos, lírai személyiség”. Igaz ez?

– Azt mindenesetre megerősítem, hogy közel állnak hozzám az érzelmes szerepek.

– Miben láthatták eddig a baranyaiak?

– A 12 dühös emberben debütáltam, játszottam formabontó előadásokban Czukor Balázs és Anger Zsolt rendezésében, szerepeltem mesejátékban és zenés darabban is, de a tanulmányaim során megszerzett tudást leginkább a Főfőnök tolmács karakterének megformálásakor kamatoztathattam. Hozzátenném, minden szerepemben igyekszem örömet találni, mert csak kellő szabadsággal élvezetes a játék.

– Most pedig jön a Panthera, a ragadozó macskaféle?

– Ebben a darabban egy hegyet hívnak így, ahová gyerekek igyekeznek felfelé. Az egyetemi osztályomból öten érkeztünk a PNSZ-hez, és szerintem ennek a fiatalos társaságnak a csapatjátéka adja az előadás sava-borsát.

– És a Játék a kastélyból?

– Egy Molnár Ferenc klasszikust azt hiszem nem kell külön bemutatni. Egyébként tegnap volt az első olvasópróba, szóval még nagyon az elején tartunk.

– Öt végzős egy teátrumban. Konkurálnak egymással?

– Egyáltalán nincs verseny köztünk, kifejezetten szeretjük egymást, inkább a kölcsönös segítség a jellemző. Ami pedig a jövőt illeti, mindannyian maradunk Pécsett a következő évadban is. Nekem személy szerint az a célom, hogy minél többet színpadon lehessek. Hegedűs Géza mondta egyszer: „Hivatását teljesítő mesterszínész szakemberek vagyunk”. Eszerint élek és a színház sokkal többet jelent nekem, mint egy jó munkahelyet.

Úgy tervezi, marad a PNSZ-ben

Bera Márk 1994-ben született Budapesten. Dabason nőtt föl, ott is érettségizett a Táncsics Mihály Gimnáziumban, de már Kecskemétre jár haza. Elsőre felvették a Kaposvári Egyetem színművészeti szakára, Eperjes Károly osztályába. Két éve játszik a Pécsi Nemzeti Színházban, idén fejezi be az egyetemet, s már az is eldőlt, hogy marad a teátrumban tovább. A versenyszerű sportolást sérülés miatt abba kellett hagynia, ám a sport a mai napig fontos része az életének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában