Cannes

2019.05.28. 11:30

A nemzetközi zsűrit is meghódította kisfilmjével Százados Ábel

Két díjat is elhozott a franciaországi Cannes-ból Százados Ábel, szerdán a „Legígéretesebb Legfiatalabb Filmes”, szombat éjjel pedig a „Legfiatalabb Tehetséges Filmes” elismerést kapta meg. A díjátadó élményeiről mesélt nekünk a család.

Mészáros R.

Az országot már meghódította a 14 éves pécsi Százados Ábel kisfilmje, amelyet öccse, Olivér főszereplésével forgatott telefonján. A „Soha” című alkotás az öngyilkosság témáját dolgozza fel, arra figyelmeztet, hogy soha senki ne kerüljön ilyen helyzetbe. A filmet a Magyar Telefonfilmes Fesztivál tíz legjobbja közé választották, onnan jutott ki a franciaországi Cannes-ba.

A hazai versenyről a „Global Short Film Awards Mobile Phone Filmmaking” szekciójába került, de a filmet a „World Peace and Tolerance Institute Awards” kategóriájában is jelölték, hiszen az alkotás egy humanitárius témát dolgoz fel.

A vetítésre a család is kiutazott, amelyhez Pécs Város Önkormányzata és különböző helyi cégek is segítséget nyújtottak, egy budapesti üzlet pedig a ruhákat ajánlotta fel nekik.

Szerdán tartották a „World Peace and Tolerance Institute Awards” díjátadóját, ahol a pécsi tehetség el is nyerte a „Legígéretesebb Legfiatalabb Filmes” elismerést. Az eseményre a bejutás azonban kalandosan sikerült.

– Igaz, hogy a fiúk, Ábel és Olivér, díjazottak voltak, mégsem akarták őket beengedni, mert kiskorúak – mesélte édesanyjuk, Százados Éva. – Több­órás egyeztetés után sikerült elérnünk, hogy bemenjünk.

A másik díjátadót, amelyben érdekelt volt a film, szombaton tartották az InterContinental Carlton Cannes báltermében. A telefonnal készült filmek szekciójában több, mint negyven mű indult a világ minden részéről. Különböző kategóriákban osztottak díjakat, Ábel a „Legfiatalabb Tehetséges Filmes” elismerést kapta meg.

– A gála nagyon elhúzódott, éjjel fél egy körül hirdették ki a díjazottakat – tudtuk meg a családtól. – Emiatt az oklevelet sem írták alá, amit Ábel kapott. Vissza kellett adnunk, a jövő héten juttatják el hozzánk.

Már dolgozik a következő filmjén

A díjátadók mellett a várost is felfedezte a család, de hírességeket nem láttak. A nigériai herceg két testvérével azonban jól elbeszélgettek, amikor őket sem akarták beengedni a szerdai díjátadóra.

Ábel továbbra is folytatja a filmezést, nagybátyjával már most van egy közös projektjük. A film forgatókönyve már készen van, nyáron lesz a forgatás.

A fiatal filmes természetesen mobiltelefonnal fog hozzá felvenni részleteket, de emellett két régi barátjával is tervez filmet készíteni.

Az, hogy Ábel kisfilmje kijutott Cannes-ba, számtalan lehetőséget nyitott meg számára, amit később kamatoztatni tud. Meghívták például egy forgatásra egy stúdióba, ahol megnézheti, hogyan is működik a filmes szakma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában