kultúra

2019.05.04. 14:32

Pécsi írót ihletett Trianon drámája

Trianon – A Nemzeti Törvényszék előtt címmel megjelent Sárosi István pécsi orvos-író legújabb könyve.

Mészáros B. Endre

A kitűnően megszerkesztett könyvben a Nemzetközi Törvényszék szakértő jogászai megidézik és vallomásra bírják a béketárgyalás kulcsszereplőit, többek között a brit, a francia és az olasz miniszterelnököt, az Egyesült Államok elnökét, valamint Csehszlovákia, Románia, Jugoszlávia vezető politikusait, és a heves viták közepette részletesen elemzik Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.

A könyv olyan fordulatosan taglalja a száz éves évfordulójához érkezett trianoni eseményeket, hogy a kötetnek már megszületett a színpadi feldolgozása is. Sárosi István különleges könyvdrámáját a múlt héten a Millenárison, a Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be, legközelebb pedig májusban, a Szent István Könyvhéten (egészen pontosan május 17-én, pénteken lesz a szerzői bemutató) majd a júniusi ünnepi könyvhéten is helyet kap a Kairosz által kiadott mű.

Ha pedig a színházi változat szóba került, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban tervezik a darab bemutatóját 2020 márciusában egy Pécsett jól ismert és kedvelt rendező, Szikora János értelmezésében.

Dr. Sárosi Istvánról emlékeztetőül néhány gondolat. A belgyógyász, kardiológus több mint három évtizede meghatározó személyisége a pécsi irodalmi életnek. Drámáit a határon túl is játsszák, regényekkel, novelláskötetekkel jelentkezett már, több mint tucatnyi könyve jelent meg eddig. Legutóbb az Évák című versgyűjteménye látott napvilágot, most pedig történelmi dokumentumdrámát alkotott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában