Pannon Filharmonikusok

2019.09.14. 15:30

Pristinában, Eszéken és Bécsben is fellép a zenekar

A Pannon Filharmonikusok rengeteg új ötlettel jelentkeznek a most induló évadban, s csak a Kodály Központban több mint nyolcvan alkalommal koncerteznek. Hihetetlen gazdag a sztárlista akikkel fellépnek, emellett rengeteget utaznak is.

Mészáros B. Endre

A pécsi és a budapesti közönség ebben az évadban nyomon követheti, hogyan képes két vezető karmester az együttes élén különböző módon, de mégis egy cél felé navigálni a zenekart – számolt be a héten a Pannon Filharmonikusoktól hallható komolyzenei programokról a PFZ igazgatója, Horváth Zsolt, valamint az egyik vezető karmester, Gilbert Varga. Nem akármilyen évadra készül a Pannon Filharmonikusok, mert különböző formációkban összesen kétszáz koncertje lesz! Eközben pedig a világ élvonalába tartozó vendégművészek érkeznek a Kodály Központba, Frankl Péter, Várjon Dénes, Mayu Kishima, Christian Lindberg, Kelemen Barnabás, Zempléni Szabolcs vagy az Amadinda Ütőegyüttes. A karmesteri pulpituson láthatjuk Kobajasi Kenicsirót (ez lesz az utolsó európai koncertturnéja, miután már 80 éves), Hamar Zsoltot és a fiatal Toby Thatchert is.

A Kodály Központ és a Müpa mellett több külföldi vendégszereplésre utazik a zenekar, az évad elején, szeptember 20-án meghívást kaptak Pristinába, ahol Bogányi Tibor vezényletével az ünnepi nyitókoncertet adják a koszovói Magyar Kulturális Hetek keretében.

Emellett idén is adnak karácsonyi ünnepi koncertet Eszéken a pécsiek. Az évad második felében pedig kétnapos turnéra indulnak a zenészek, útba ejtve a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Teret, aztán a híres bécsi Musikvereinban lépnek fel Várdai István közreműködésével (a pécsi származású világsztárról, Várdai Istvánról tudni kell, hogy már a Bécsi Zeneakadémián tanít, s ez lesz ott ebben a pozíciójában az első zenekari koncertje).

Csillagtúrára indulnak a régióban

Különleges újdonsággal jelentkezik a Pannon Filharmonikusok azoknak a komolyzene kedvelőknek is, akik a régióban az ötezer lakosnál nagyobb településeken élnek, nekik ugyanis házhoz viszik a komolyzenét. A több mint félszáz koncerten kamaraformációik és kamaraszimfonikus együtteseik zenei ízelítőt nyújtanak gyermekeknek és felnőtteknek, hogy kedvet ébresszenek a Kodály Központban elérhető koncertjeik látogatásához. A régiós csillagtúrát Pécsett közösségi hetek egészítik ki: a zenekar ekkor a város különböző pontjain ad minikoncerteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában