tárlat

2020.01.24. 19:21

Bemutatkoznak a helyi művészek: állapotfelmérés címmel nyílt kiállítás az m21 Galériában

Nagyszabású, és a helyi művészeti élet számára mérföldkőnek számító kiállítás nyílt pénteken a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

Zs. K.

Az Állapotfelmérés című tárlat, amely a pécsi és baranyai képző- és iparművészek meghívásos csoportos kiállítása, összesen 124 kiállító – köztük hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas, két Érdemes Művész és egy Kiváló Művész – alkotásait mutatja be.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás célja, hogy bemutassa Pécs és Baranya megye alkotóit, a közönség és a szakma számára megmutassa és dokumentálja mindazokat, akik itt képzőművészként tevékenykednek.

Az a generáció, amely város képzőművészeti életét a ’70-es-’80-as években a művészeti közélet számára ismertté tette, már kevésbé van jelen. A város jelenlegi vezető művészei az őket követő, tudatosan nevelt középkorú generáció tagjai lettek és mellettük, velük együtt a PTE Művészeti Kar oktatási tevékenységének eredményeként egy erős fiatal(abb) generáció nőtt fel.

A nagy rendszeres helyi művészeti seregszemlék, közös kiállítások megszűntek, ezt a hiányt próbálja a jelen tárlat pótolni, egyúttal felhívni a figyelmet arra, hogy a pécsi vizuális művészet az alapos életkori átrendeződés ellenére sem veszítette el rangját.

A kiállítás létrehozásának ötlete Pinczehelyi Sándortól származik, a szervezést a múlt év elején kezdte. A tárlathoz katalógus készült, amely az alapvető életrajzi adatokon kívül tartalmazza a művészek portréfotóit és egy alkotásuk reprodukcióit. A tárlat március 22-ig tekinthető meg az m21 Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában