tárlat

2020.10.14. 15:48

A Magyar Népmeséé a főszerep a bólyi kiállításon

Különleges kiállítás nyílt a minap az Erzsébet Vigadóban – az október 30-ig megtekinthető tárlaton a Magyar Népmesék képei láthatók.

W. K.

Az animáció nemzetközi világnapját minden évben október 28-án ünnepeljük, ugyanis 1892-ben ezen a napon nyitotta meg Optikai Színházát Párizsban Emile Reynaud, a rajzfilmkészítés úttörője – ebből az alkalomból rendezik meg Bólyban a „Magyar népmesék” című kiállítást, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió díjnyertes sorozatának képi anyagából.

– A Magyar népmesék a magyar rajzfilmtörténelem egyik legnagyobb sikere, 1977-től 2012-ig összesen száz rész készült a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban

– az Erzsébet Vigadó tájékoztatása szerint. A sorozat ötletadója Mikulás Ferenc, tervezője és szakértője pedig Jankovics Marcell volt. Mindegyik epizód egy felejthetetlen népmesei történetet dolgoz fel ötletesen, a mese eredeti humorát egy kis képi humorral kiegészítve. A mesélők kezdetektől fogva elismert magyar színművészek voltak.

Az első két évad mesemondói: Avar István, Bánhidi László, Bánffy György, Hrotkó Károly, Kóka Rozália, Molnár Piroska, Patkós Irma, Szabó Gyula, Tolnay Klári és Zsolnai Margit voltak. A sorozat harmadik évadától Szabó Gyula volt az „örökös” mesemondó. A Magyar népmesék nemzetközi rajzfilmfesztiválokon is számos elismerést szereztek.

Az Erzsébet Vigadóban a kiállítás díjtalanul tekinthető meg nyitvatartási időben, hétfőtől csütörtökig 9–12 illetve 12.30–16 óra között, pénteken pedig 9-től 13 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában