arckép

2020.12.14. 14:00

A pécsi amatőr filmes csapat nemzetközi elismerést kapott

A kanadai 15 Second Horror Film Challenge-en a „Best Film” kategóriában 2. helyezést ért el Horror Sto­ries of Pécs csapata a 10.31 című kisfilmjükkel, elhozva a fesztivál ezüst babérkoszorúját. A rendezővel, Németh Józseffel beszélgettünk.

Mészáros Rita

– Hogyan jutott el a film a fesztiválra?

– Folyton nézem a lehetőségeket az interneten, hogy mire lehetne nevezni a filmjeinket. Így találtam rá erre a kanadai versenyre is, ami egyébként a The Horror Movie Awards egyik kisebb rendezvénye. Erre küldtük el a 10.31 című kisfilmünket, és hoztuk el végül a második helyezést.

– Nagy elismerés a csapatnak.

– Igen, hiszen ez az első nemzetközi díjunk, ráadásul a zsűriben a horror műfajában meghatározó személyek kaptak helyet. A bírálók között ott volt Bonnie Aarons, a Démonok között szereplője, Adam Marcus és Amy Steel, a Péntek 13 rendezője és színésznője, valamint Barbie Wilde a Hellraiser II című filmből.

– Miről szól a nyertes film?

– Ahogy a címe is utal rá, október 31-én, vagyis halloween éjszakáján játszódik. A hiedelem szerint ekkor a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között – erre építettük fel a kisfilmet. A többi alkotásunkhoz hasonlóan ez is amatőr mű, mindössze hárman vettünk benne részt.

– Mik a további tervek?

– Augusztusban elkezdtük a második nagyjátékfilmünk forgatását, amely tavaszra készülhet el. Nem szeretnék még róla sok dolgot elárulni, de annyit elmondhatok, hogy a színészi alakítások nagyon jók, amihez hozzájárul, hogy az egyik főszereplő hivatásos színész. Az előző hosszabb, az Egy sorozatgyilkos balladája című filmünkben a hang nem igazán volt jó, itt már az is teljesen rendben lesz. Profi technikát egyébként most sem alkalmazunk, mobiltelefonnal vesszük fel a jeleneteket.

– Nem gondoltak arra, hogy képezzék magukat?

– Nem, szeretnénk az amatőr vonalon maradni. A stábtagok közül senki nem tanult filmezést, hétköznapi technikát használunk a forgatásokon, még az állványt is úgy kértem kölcsön. A saját hibáinkból tanulunk, és fejlődünk folyamatosan. Mindig azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy a következő filmünk jobb lesz az előzőnél, és ezt eddig tudtuk is tartani.

 

Gyerekkora óta tart már a rajongás

Németh József gyerekkora óta falja a horrorfilmeket. Igazi rajongóként nem szereti azt a kérdést, hogy melyik a kedvence, de azért elárulta, hogy a slasher horrorokat nézi a legszívesebben, megemlítette a Sziklák szeme első részét, valamint a 70-es és 80-as évek horrorjait. Ahogy mondta, sokkal jobbak ezeknek az atmoszférája, élethűbbek a mai horroroknál. A filmezést 2017 áprilisában kezdte, miután megtudta, hogy abból a nagy költségvetésű horrorfilmből, amelyre beválogatták főszereplőnek, nem lesz semmi. Néhány másik szereplővel kapcsolatban maradt, és megcsinálták saját filmjüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!