kultúra

2021.01.26. 14:16

Szünetelnek a próbák is

Színes a zenei élet Pécsváradon, több zenekar is működik, amelyek nemcsak a helyi, hanem a környező települések programjainak is rendszeres fellépői.

M. R.

A Gyermek és Ifjúsági Fúvószenekar, a Városi Tűzoltózenekar és a Big Band is általában minden hétvégén tartott eddig előadást, akár többet is, a járványhelyzet miatt azonban erre most nincs lehetőségük. Ráadásul nemcsak a műsorok maradnak el, hanem a próbák is.

Wagner József karnagy érdeklődésünkre elmondta, jelenleg igazából csak az ifjúsági zenekar működik, és annak is egy része, hiszen csak az általános iskolásokkal tud próbálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a középiskolás tanítványok kezükbe sem veszik a hangszert, ők a szólamokat interneten kapják meg, és otthon gyakorolnak.

Igaz, fellépések nincsenek, azért nem teltek eseménytelenül az elmúlt hetek, hiszen a zeneiskola és a művelődési központ összefogott, hogy egy online műsorral emlékezzenek meg a magyar kultúra napjáról. Erre készültek tehát a gyerekek, az előadásról készült videó a művelődési központ közösségi oldalán már megtalálható. A kottakészletet is felfrissítheti a karnagy, erre nemrég támogatást nyertek.

A legjobbakban reménykedve azonban a nyárra már nagy terveik vannak a zenekaroknak; fúvóstalálkozó, német nemzetiségi verseny, fesztiválok és nyári tábor – sorolta a lehetőségeket Wagner József, aki reméli, a vírushelyzet enyhülni fog annyira, hogy mindegyiket meg tudják szervezni. A Big Band zenekar eddig minden év első vasárnapján újévi koncertet adott a városban, idén ez is elmaradt. Bíznak viszont abban, hogy húsvétra már kinyit a művelődési központ, ahol aztán ünnepi műsort tarthatnak. Ahogy a karnagy hangsúlyozta, ehhez azonban az is szükséges, hogy előtte legyen elég idő a próbákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!