Hitélet

2021.04.11. 08:29

Ötszáz fát ültetnek az ötszázadik évfordulóra

Az anabaptista-baptista misszió Kárpát-medencei megjelenésének 500. évfordulóját 2023-ban ünneplik.

Wald Kata

A jubileumhoz közeledve a Magyarországi Baptista Egyház célja, hogy az elkövetkezendő években 500 fát ültessenek el baptista gyülekezetek, intézmények környezetében Magyarország és a Kárpát-medence zöldítése érdekében. Az 500 éves múltra való emlékezés mellett szeretnék felhívni a figyelmet az egészséges környezet fontosságára is a programmal.

Tavaly ősszel összesen 88 fát ültettek el az 500 év – 500 fa projekt keretében: a Magyarországi Baptista Egyház kezdeményezéséhez huszonegy magyarországi helyszínről, többek közt Pécsről is csatlakoztak baptista gyülekezetek, iskolák, szociális intézmények.

Az 500 év – 500 fa projekthez olyan baptista közösségek, gyülekezetek, intézmények kapcsolódását várják, a melyek a baptista gyökerekre való emlékezés mellett az élhető jövőről való gondoskodást is fontosnak tartják. A program során az Agrárminisztérium támogatásával a csatlakozó közösségek számára facsemetéket is biztosítanak, és minden elültetett fa mellé egy táblát ajándékoznak, amely az 500 éves jubileum emlékét őrzi.

A fa fajtáját javasolják szakemberrel való egyeztetést követően kiválasztani az akció szervezői, hogy lehetőség szerint az a tájegység őshonos favilágába illeszkedjen. – Fontos, hogy olyan helyre ültessük, hogy a fa körbejárható legyen. Lehetőleg egy pad is legyen mellette, amire bármikor le lehet ülni. Az év egy meghatározott napja legyen emléknap, amikor újra a fánál van ünnep, piknik, találkozó stb. – áll a Magyarországi Baptista Egyház felhívásában.

Javasolják azt is a projekt szervezői, hogy a faültetéshez kísérőprogramok kapcsolódjanak, azzal a céllal, hogy a „baptista gyökerek” tudatosuljanak a közösség tagjaiban. Célszerű ezért jó előre kiválasztani, hogy a Kárpát-medencei anabaptizmus és baptizmus mely szakaszát, elemét, személyét tartják leginkább hangsúlyozandónak. Az 500 év – 500 fa kezdeményezéshez idén is lesz majd még lehetőség csatlakozniuk a híveknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában