Csodákat rejtenek a ládák

2021.05.09. 15:29

A pécsi múzeumok új és megújult tárlatokkal várják a látogatókat

A kultúrában igen visszafogott hónapok után újra felvirágzik a művészet minden ága. A Janus Pannonius Múzeum osztályai például e héten kedden nyitották meg a kapukat és több újdonsággal fogadják az érdeklődőket, tudtuk meg Kőhalmi Andreától, a Janus Pannonius Múzeum kommunikációs igazgatójától.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

Kezdjük ott, hogy a múzeum kitűnő választás ebben a félig beoltott világban, amikor még van félnivalónk, de már szeretnénk élni a régi életünket. Ugyanis a tág terekben egymástól távol, de mégis élőben lehet hódolni a műélvezetnek.

A JPM-ben minden a régi rend szerint zajlik, első körben naponta 10 és 18 óra között a Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay állandó kiállítás, továbbá a Modern Magyar Képtár látható, a többi szakmai osztály pedig látványos újdonságokkal készül a közeli napokban a nyitásra.

A legnagyobb változás az állandó bemutatóban a Modern Magyar Képtárban látható, ahol a Variációk a Színes városhoz című tárlaton legendás pécsi alkotók (Victor Vasarely, Altorjai Sándor, Bukta Imre, Martyn Ferenc, Valkó László) zománcképei láthatók. Tavaly ősszel pár napig volt elérhető ez az összeállítás, a pandémiás időszakban pedig a Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonból átkerült ide négy nagyméretű meghökkentő, ugyanakkor nagyon elgondolkodtató zománckép. Másrészt továbbra is várja itt az érdeklődőket Gábor Jenő képzőművésznek a párizsi utazásáról írt naplója alapján született kiállítása, mely szöveg és kép összefüggéseire mutat rá.

Izgalmas új bemutató készül a Néprajzi Osztályon is, ahol A Leány és ládája címmel nyílik hamarosan 19. századi asztalos ládákat és jelképeket ismertető bemutató egy 1827-ből származó ritkasággal. Új információs táblákat is kihelyeznek, melyek a helytörténeti érdekességekre hívják fel a figyelmet a fogadótérben.

A Régészeti Osztályon az autópálya új szakaszának régészeti feltárását, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik tömegsírjának (újra)feltárását, a csata hadszíntérkutatását, a talált 8000 lelet feldolgozását végzik.

A Természettörténeti Osztályon nagyobbra nyitották a teret, és újrarendezik a kiállítást.

A Csontváry Múzeumban május 30-ig meghosszabbították a Bizarr vagy pazar? című kiállítás láthatóságát – hazai és külföldi lepkékből, bogarakból, továbbá házunk táján található fajokból áll az anyag.

Megújul az ibafai dohányzástörténeti kiállítás is az Új- és Legújabbkori Gyűjteményi Osztályon értékes város- és ipartörténeti anyagokkal kiegészülve. Szerepel emellett a tervek között a tavaly ősszel elkészült, ám a korlátozások miatt nem látogatható Málenkij robot – 75 időszaki kiállítás megnyitóünnepségének pótlása is.

Azt viszont nem árt tudni, hogy a látogatáshoz védettségi és személyi igazolványokat kérnek, a szájmaszk viselése pedig kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában