Mohács 500

2021.08.28. 11:13

Hatodszor indult el a lovas zarándoklat

Hatodik alkalommal indult útjára a mohácsi csata évfordulója alkalmából szervezett lovas zarándoklat szombaton.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

A túrázók az Érd–Ercsi–Dunaújváros–Dunaföldvár–Paks–Tolna–Szekszárd–Báta–Dunaszekcső útvonalat – tehát az 1526-ban a csatába igyekvő magyar sereg egykori vonulási irányát – követve augusztus 29-én érkeznek meg Mohácsra – olvasható a Mohácsi Újság.hu hírportálon.

Az út során a résztvevők felkeresik azokat az emléktáblákat, amelyeket 1926 és 1928 között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére állítottak azok a települések, ahol II. Lajos serege táborozott.

A csata 400. évfordulóján a Hadtörténeti Múzeum akkori igazgatója, Aggházy Kamill kezdeményezte, hogy azokon a településeken ahol a magyar sereg táborozott (Érd, Ercsi, Dunapentele (Dunaújváros), Dunaföldvár, Tolna, Szekszárd, Báta, Dunaszekcső) állítsanak emléktáblát. A csata évfordulója alkalmából a lovas zarándokok felkeresik az emléktáblákat és megemlékezéseken emlékszalagot helyeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában