Maradtak a konfliktusok

2021.10.21. 11:30

A kötelező olvasmányok aktuális emberi problémáit mutatják be a PNSZ-ben

Az ifjúság megszólítását tűzte ki célul a Pécsi Nemzeti Színház ősbemutatója, az Ö.K.Ö.R., azaz Összes Kötelező Röviden. A pénteki premieren Beck Zoltán, a 30Y frontembere szolgáltatta a zenei betéteket az előadáshoz.

Mohay Réka

Forrás: PNSZ

Fotó: Kis Kata Linda

A darab címe utal azokra az ifjúságnak feladott műveket összegző kiadványokra, amelyekben zanzásítva lehet informálódni az adott irodalmi alkotások cselekményéről. A műkedvelőkben felmerülhet némi kétség a cím láttán, vajon mennyiben köszönnek majd vissza az eredeti klasszikusok? Miként jelennek meg a színpadon? Modern átiratra számíthatunk, melyben Rómeó és Júlia két amerikai tinédzser bőrébe bújva száguld egy motoron?

Ilyen jelenetekre is készülhettünk, az Enyedi Éva által írt és Tóth Zoltán által rendezett darabban azonban ilyesmiről szó sincs. Teljesen hű marad az eredeti művekhez, csupán kiemel egy-egy jelenetet, s mondanivalójuk által mutatja be azt, ami a legfontosabb: az adott regények és drámák a jelen kor emberéhez is szólnak, ugyanazon problémákat és örök érvényű emberi kérdéseket feszegetve, amelyek a mai fiatalok életét is meghatározzák. Egy „bűnük” csupán, hogy hőseik és íróik egy régebbi korban születtek, ennek nyelvezetük és kontextusuk a tanúi. A darab célja e szakadék áthidalása, mely igen sikeresnek bizonyul a színészek játékának és a jól megválasztott jeleneteknek köszönhetően.

A darab viszonylag kevés, stilizált és jelzésértékű jelmezzel és díszlettel dolgozik, ez által minden figyelmet a színészi alakításokra összpontosít. A művészek pillanatok alatt lényegülnek át egyik szerepből és jelenetből a másikba, a cselekmény azonban végig követhető és érthető – nyilván a művek előzetes ismerete nagyban segíti a teljes mondanivaló megértését.

Az előadás témája a felnőtté válás és a szerelem mindig aktuális problematikája. Az első felvonásban az Abigél és a Légy jó mindhalálig, a másodikban a Pillangó, a Rómeó és Júlia, valamint a Szentivánéji álom kerül terítékre.

A szereplők időnként vicces kiszólásokkal oldják a jelenetek feszültségét, egy interaktív, humoros játékot is belecsempésznek Abigél történetébe. Nyilas Misi karaktere még azt is kikéri magának, hogy kötelező olvasmány legyen, akit emiatt már minden fiatal utál – bár ez utóbbira talán már nem is lett volna szükség a mondanivaló átadásához, azonban az iskolásoknak segíthet egyfajta empátiával tekinteti a regényhősökre.

A látottak megmutatják, az említett kérdésekben a felvonultatott művek jó társak lehetnek, hiszen emberi kapcsolataink konfliktusai, saját életünket és identitásunkat érintő kérdéseink lényege nem változott az elmúlt évszázadok során sem, ez által pedig a kötelező olvasmányként feladott művek mondanivalója is közelebb kerül a nézőhöz – diákokhoz, felnőttekhez egyaránt.

A zenei hátteret felváltva adja Beck Zoltán, valamint a Kaukázus énekese, Kardos-Horváth János, saját dalaikból válogatva, ez által is megszólítva a fiatalabb generációkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában