KASZT

2021.10.29. 11:30

Idén hetedszer tartják meg az amatőr színházi találkozót Komlón

A komlói „kultúra szentélye”, azaz az idén 39 éves Színház-és Hangversenyterem lesz a VII. Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) egyik fő helyszíne november 4–7. között. A versenyprogram mellett számos kiegészítő zenei és színházi előadás tarkítja a színvonalasnak ígérkező palettát.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

A komlói közönség mellett pécsi és környékbeli érdeklődőket is várnak a fesztivál előadásaira, melyet szerencsére a járványhelyzet sem tudott megállítani, ugyanis a pandémia okozta bizonytalanság ellenére tavaly nyár végén is sikerült megtartani a rendezvényt Komló önkormányzata és a komlói Súgólyuk Egyesület szervezésében.

– Tavaly a VI. KASZT zárásakor azt mondtuk, ezután már bármi történhet a világban, a KASZT mindenképp biztos pontot jelent majd. A magas színvonalú kárpát-medencei amatőr színházi seregszemle megtartását idén is kiemelten fontosnak tartottuk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kásler Miklós miniszter és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár egyaránt kitüntetett figyelemmel kísérik a rendezvényt, s az idei évben tizenötmillió forintos minisztériumi támogatással segítik a fesztivált – mondta el dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke az esemény sajtótájékoztatója alkalmából. Hozzátette, a legtöbb előadáson részt vevő néző értékes nyereményben részesülhet majd.

– Komlót sok szempontból a kultúra fővárosának tartom, hiszen széles körű kulturális háttér adott számunkra – fogalmazott Komló polgármestere, Polics József. Mindenkit várunk az amatőr színjátszók profi előadásaira, s fontos kiemelni, hogy a közönség érdeklődése nélkül ez az immár hetedik éve sikeres rendezvény sem jöhetett volna létre – mondta el a városvezető.

A program ismertetését Fajcsi Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály-díjas rendező, a KASZT házigazdája vezette fel, a színpadra kerülő előadásokat pedig Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója mutatta be. Nyolc versenyprogram lesz látható, egy határon túlról érkező csoport is bemutatkozik.

Semmi címmel a bajai társulat műsorát láthatjuk november 4-én, melyre a fiatal korosztályból is várják az érdeklődőket. A komlóiak Galgóczi Erzsébet, valamint Ray Cooney egy-egy darabjával szállnak versenybe 5-én. Szombaton, 6-án az önfeledt szórakozás jegyében zajlanak majd az előadások. A bajai Rém hangosan és irtó közel című darabot láthatják a nézők, ezt követi a székesfehérváriak Háy János-interpretációja. Az illusztráció című előadást a körmendi Kastélyszínház hozza el Baranyába, továbbá Rejtő Jenő Az admirális című klasszikusát láthatjuk az érmihályfalvai társulat megformálásában. A 7-én, vasárnap látható A tejút lovasa című, Csengey Dénes által írt darabra a színházi ínyenceket is várják, ezt a Vasvári Játékszín adja majd elő.

Emellett egyéb szakmai rendezvények, off-programok, koncertek és színielőadások is lesznek. Minden programelem ingyenesen látogatható, s egyedül a szombat esti, a Városi Sportközpontban tartandó Szulák Andrea és a Studio 11 koncertjéhez szükséges védettségi igazolvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában