Sokakat érdekelne

2021.11.13. 12:15

Lehet, hogy soha nem nyit ki a földalatti Bányászati Múzeum

Több pécsi múzeum már évek óta nem látogatható. A régészetire 2009-ben került lakat, akkor úgy volt, hogy pár éven belül teljesen felújítva megnyitják.

Zs. J.

Pécs Löffler Péter Hungary KUL Megnyílt a Mecseki Bányászati Múzeum Újranyit a tavaly novemberben bezárt Mecseki Bányászati Múzeum ipar bánya munka felszerelés hagyomány DN20140218

Fotó: Löffler Péter

Az évek múltak, a beruházás elmaradt. Hat év múlva újabb múzeumot zártak be a megyeszékhelyen. A Sopronból Pécsre költözött földalatti Bányászati Múzeumot könnyező házigomba támadta meg, ami miatt kénytelen volt az akkori városvezetés bezáratni a kiállítást.

A Természettudományi Múzeum 2019 óta nem látogatható, míg idén ősszel újabb negatív hír jelent meg a pécsi múzeumok kapcsán, a Rákóczi úti néprajzi múzeum épületéről téglák mozdultak el.

– A Janus Pannonius Múzeum 19 ingatlanának nagy része az 1970-es, 1980-as években nyerte el mai formáját, így mára az épületek erősen elavultak, leromlottak. Sajnos a múzeumnak nincs saját forrása az épületeinek felújítására. Beruházásokat pályázati forrásból tudunk megvalósítani, de a kiterjedt múzeumi ingatlanállomány miatt ezt hosszú távon tervezve, épületenként tudjuk kivitelezni – közölte válaszában a pécsi önkormányzat sajtóirodája.

Hozzátették, első lépésben a Széchenyi tér 12. szám alatti régészeti múzeum épülete felújítása kezdődik meg 1,2 milliárd forintos uniós forrásból, és a tervek szerint 2022 decemberéig befejeződik. Az épület első emeletén a régészeti, a néprajzi és a történeti gyűjtemények műtárgyait bemutató új állandó kiállítás létrehozását tervezik, szintén pályázati forrásból.

A föld alatti Bányászati Múzeumról közölték, hogy a múzeumot az 1980-as években bányászok alakították ki, ügyeltek a megfelelő szellőzésre. A terület fokozatos beépülése miatt több szellőzőt megszüntettek, a pince megváltozott klímája pedig kedvezett különböző gombafajok megtelepedésének. Így támadta meg a földalatti múzeumot a könnyező házigomba, amely felfal minden cellulózt a környezetében, ezért a pincébe épített installáció anyagát és a bányászati eszközök fa alkatrészeit meg kellett semmisíteni. A kiállítás mozgatható darabjait fertőtlenítették és biztonságos körülmények között helyezték el. A fémből készült nagyobb gépek, a pincében maradtak.

– Amíg a pincét nem sikerül fertőtleníteni, nem tudunk új kiállítást tervezni. A nagyméretű bányászati gépek és az installáció egyedisége miatt egy új kiállítás költségét minimum 100 millió forintra becsüljük. A természettudományi múzeum ez év végén, jövő év elején nyithat – közölte a városháza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában