Várják a vendégeket

2022.02.15. 07:00

Idén óriáskerékről is nézelődhetünk a busójáráson

A két évvel ezelőtti, hivatalosan máig az utolsó mohácsi télűző népszokáshoz képest több, szám szerint 66 busócsoport készül idén jókedvet varázsolva bemutatkozni, így biztos, hogy ezúttal ezernél jóval nagyobb létszámban űzik majd a telet a busók, jankelék és más alakoskodók farsangvasárnap.

Berta Mária (forrás: Mohácsi Újság.hu)

– Bizakodóbb vagyok, mint egy hónappal ezelőtt a busójárás megtartásának lehetőségét illetően – jegyezte meg Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere, s mint mondta, a kedvezőbbre fordult járványhelyzet ellenére a közegészségügyi előírásokra tekintettel óvatosak lesznek, azaz zárt helyen nem tartanak rendezvényeket. 

Bizakodók a kézműves termékeket, édességet, használati és dísztárgyakat, a gasztronómia széles skáláját kínáló árusok is, akik együttesen 250-en kínálják majd a portékáikat, étkeket, sőt, első alkalommal a Deák téren felállított óriáskerékről is szemlélhető lesz a farsangi forgatag. 

A busócsoportok tagjai számára természetesen egy percig sem volt kétséges, hogy kisfarsangtól hamvazószerdáig beöltöznek, ahogy közülük sokan megtették a múlt évben is. A felkészülést hónapokkal ezelőtt kezdték, s alig egy héttel a csütörtöki nyitónap előtt a hátralévő időt már szinte órákban és nem is napokban számolják. 

– Megkaptuk az utolsó busómegbeszélésen csoportonként írásban a fellépéseink helyszínét, időpontját és azt is, hogy milyen sorrendben gyülekezzünk a Kóló téren a felvonuláshoz. Létszámarányosan átvettük az önkormányzat juttatta ellátmányt a főzéshez, kapunk továbbá majd pogácsát és bort is – sorolta Bubreg István, a Poklade busócsoport vezetője. 

Elmondta, hogy a 40 tagú csoport tagjai zömmel busók, de népviseletet öltő táncosok, zenészek és jankelék is színesítik majd a menetet. Tekintettel arra, hogy idén az óvodákba, iskolákba és a szociális otthonba jókedvet varázsolva nem látogathatnak el, az előző években használt, feldíszített lovaskocsit ezúttal mellőzik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában