Emlékezzünk

2022.02.03. 19:36

Több százan vonultak a Remény Útján Pécsett csütörtökön

A Kosztolányi Dezső Céltársulás 2015 óta zsinórban hetedik alkalommal szervezte meg idén a Remény Útját. A rendezvény keretében a pécsi középiskolák diákjai a második világháborút követő délvidéki vérengzések magyar és német áldozatainak emléke előtt hajtottak fejet a Kálvária dombon.

Magyarországon sajnos kevesen tudják, hogy a második világháború végén, amikor 1944 őszén Bácska és a Drávaszög területére a szovjet csapatokkal közösen bevonultak a jugoszláv partizánalakulatok, akkor etnikai alapú vérfürdőt rendeztek a helyi magyar és német ajkú lakosság körében. A tisztogatásoknak mintegy 50 ezer magyar és legalább ugyanennyi német nemzetiségű személy esett áldozatul. Egész városok és falvak magyar lakosságát pusztították el a megszálló szerb csapatok. Jugoszlávia területén 1945-től egészen 1948-ig működtek olyan koncentrációs táborok, ahová magyarokat és németeket deportáltak a jugoszláv hatóságok. A mai napig nem tudni, hogy pontosan hányan lelték halálukat ezekben a lágerekben. A magyar kisebbség ellen elkövetett borzalmak a győztes nyugati hatalmak hallgatólagos támogatása mellett zajlottak le.

 

A megemlékezők menete a pécsi Kossuth térről indult, ahonnét a résztvevők hagyományosan közösen sétáltak fel a Kálvária kápolnához. A megemlékezésen beszédet mondott Nagy Balázs, a Kosztolányi Dezső Céltársulás elnöke, Bokor Béla, a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke, valamint Vargha Dezső, a Baranya Megyei Levéltár nyugalmazott főlevéltárosa. A rendezvényen öt pécsi középiskola és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának diákjai vettek részt, mintegy kétszázötvenen. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának részéről, Dr. Barkóczi Csaba önkormányzati képviselő volt jelen az eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában