Így is lehet

2022.06.06. 19:35

Látványos kísérletekkel töltik meg az alagutat a fizika szakkörösök (videó)

Mohay Réka

 Igazi kis csodák palotájára – pontosabban pincéjére – bukkanhatnak a Nagy Lajos Gimnázium diákjai az iskola alatt meghúzódó alagútban. Az egykor használhatatlanságig betemetett, régi pincében évek óta különleges tudománybarlangot építenek. Az ötletadó, Kilián Balázsné Raics Katalin, a gimnázium fizikatanára úgy érezte, szükség van egy ilyen helyre, ahol a diákok megláthatják, a fizika korántsem unalmas. Fizika szakkörös csapatával kezdték el a pincét megtölteni látványos kísérletekkel, eszközökkel, illetve a fő attrakcióval, egy lézerlabirintussal. Azóta az iskola többi oktatója is hozzátett a projekthez, számos pályázati támogatást nyertek a fejlesztéshez, az egyetemről Sánta Imre lézerfizikus és Mohai Ádám festőművész is bekapcsolódott a tervezésbe. 

A fiatalok tapasztalati úton ismerkedhetnek meg a fényszórás és visszaverődés szabályaival. Kézbe vehetik a különböző lencséket, megismerkedhetnek az endoszkópos vizsgálatokhoz használt optikai kábelekkel, az UV-fény és a fluoreszkáló anyagok tulajdonságaival. Megtanulhatják, a gyerekszobák falaira ragasztható, éjjel világító, kis papírcsillagok például a felületükön található anyag utóvilágító hatásának köszönhető. 
A pince legalsó szintjén lézerekből labirintust alakítottak ki. A diákok (akár a Mission Impossible zenéjére) ügyességüket és mozgáskoordinációjukat tesztelhetik itt. Ügyeltek a biztonságra is, az a lézersugár, amelyikhez valaki hozzáér, azonnal lekapcsol, így az is egyértelművé válik, kinek sikerült érintkezés nélkül átjutni az útvesztőn. 


 

Nem fájt a próba

Az alagút fejlesztésébe a diákok is bekapcsolódnak. Néhányuk a „Kínzókamrák fizikája” című házidolgozata kapcsán alkotott egy fakír-padot, ami a nyomás eloszlásának köszönhetően nem okoz a ráfekvéskor sérülést – kipróbáltuk és a fizika nem hagyott cserben, valóban fájdalommentes a használata. A tervek szerint a pince egyes elemeit a Zsolnay Fényfesztivál Fénybütykölde foglalkozásain is bemutatják majd az egyetem és a Varázsórák szakértőivel együtt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában