Megemlékezést tartanak

2022.06.03. 14:57

Szentmisével, kulturális programmal és tárlatvezetésekkel várják szombaton a látogatókat Beremendre

A nagyközség önkormányzata és a Duna-Dráva Cement Kft. támogatásával állagmegóvó felújítási munkálatokat végeztek a beremendi Megbékélés Kápolnán.

Zs.K.

Fotó: Laufer László

A kápolna jól szimbolizálja mind a vallások együvé tartozását, mind pedig a különböző nemzetiségek összetartozását, és a határon túli magyarság kötődését is. Ezek jegyében, illetve a nemzeti összetartozás napjának alkalmából szombatra zarándoklatot szervezett a „Megbékélés Kápolna Beremend” Alapítvány és a Beremendi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. 

A kápolna 9 órakor nyit, az érdeklődők megtekinthetik az állandó kőzettani és régészeti kiállítást, emellett egy új állandó kiállítással, csontfosszíliákból összeállított őslénytani tárlattal is bővült a látnivalók sora az altemplomban. Fent a kápolnatérben a pécsváradi vár jóvoltából megtekinthető a magyar Szent Korona hiteles másolata. Délelőtt 10 és 11 órakor vezetett tárlatbemutatóval várják a látogatókat, délután 14 órakor református istentisztelet lesz a kápolna előtti téren, 15 órakor pedig horvát nyelvű katolikus szentmisét tartanak a harkányi Horvát Nemzetiségi Kórus közreműködésével. 16:15-kor horvát nemzetiségű kulturális program lesz a kápolna előtti téren, ahol fellépnek a beremendi horvát nemzetiségi önkormányzat amatőr tánccsoportja,  a nemzetiségi játszóház diákjai, a Kásád Tánccsoport, a versendi tamburazenekar és tánccsoport, illetve egy élő CD lemezbemutató is lesz Matoricz József közreműködésével. Rossz idő esetén a 15 órakor kezdődő horvát nyelvű szentmisét a beremendi katolikus templomban tartják meg, a kulturális műsort pedig a Rendezvényteremben. 

Siklóson meggyújtják a nemzeti összetartozás tüzét

A nemzeti összetartozás napján megyeszerte megemlékezéseket tartanak. A nemzeti összetartozás napján megyeszerte megemlékezéseket tartanak. A Baranya Megyei Önkormányzat szombaton 10 órától Pécsen, a Trianon keresztnél tart megemlékezést, ahol beszédet mond Őri László, a megyei önkormányzat elnöke. Villányban – szintén szombaton – 18 órakor a Diófás téren  zenés-verses megemlékezést tart a Szabad Ötletek Színháza, Harkányban szintén 18 órakor a római katolikus templom kertjében szentmisét, és koszorúzást tartanak, Siklóson pedig 20:30-kor Riegl Gábor polgármester mond beszédet. Fellépnek a Sztárai Mihály Református Iskola diákjai, duettet énekel Rózsa Bernadett és Matisa András, és meggyújtják a nemzeti összetartozás tüzét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában