Épül a dinóbirodalom

2022.07.17. 15:00

A dinoszauruszok korának koncepciója mentén újul meg a József Attila Városi Könyvtár Komlón

Komló Város Önkormányzata belevágott az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb kulturális beruházásába: a dinoszauruszok korának koncepciója mentén újul meg a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épülete a pincétől egészen a padlásig.

Wald Kata

Fotós: Löffler Péter

A beruházás részleteit Polics József polgármester és Steinerbrunner Győzőné intézményvezető ismertették a sajtótájékoztatón. A meghívott médiát az utolsó, még nem munkaterületnek nyilvánított helyiségben, a felnőtt könyvtárban fogadták a résztvevők.

 Újszerű, és talán Magyarországon az egyetlen olyan város Komló, ahol könyvtár és muzeális gyűjtemény közös épületben, együtt gondolkodva és dolgozva várják a látogatókat. Az intézmény stratégiájának középpontjában a Komlosaurus carbonis áll, amely a jura kori Mecsekben élt, és hazánkban az elsőként azonosított dinoszauruszként tartják számon. A tervezett beruházás során 1700 m2-en valósul meg az épületkorszerűsítés, valamint 470 m2-en tetőtér-beépítéssel további hasznos négyzetméterekkel bővül az intézmény. 

A projekt fő célja, hogy a turisztikai profilt és a kínálatot bővítse városunkban. Nem titkolt szándékunk, hogy a rozsda jelzőt országosan is levesse magáról Komló úgy, hogy közben ápoljuk és tiszteljük a bányászathoz köthető hagyományainkat – tette hozzá a Dínóbirodalom beruházáshoz Polics József polgármester. 

A tetőterében adott lesz a lehetőség, hogy látványos installációkkal bepillanthassunk a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe, dinoszauruszok közt sétálhassunk, majd megjelenítsük pusztulásukat, és az egymást követő földtörténeti korszakokon keresztül utazva megleljük a fekete gyémántot, amelyet egy valósághű, virtuális bányából - ezer veszéllyel dacolva - hozhatunk a felszínre. Emellett minden igényt kielégítő, modern kiállító- és előadóteremmel gazdagodik az épület, amelyhez továbbá konyha, mellékhelyiségek és ruhatár fog kapcsolódni.

 A teljesen megújuló arculat részét képezi egy dizájnos recepció, illetve egy ajándékbolt is. A ma közgyűjteményei csak akkor maradhatnak talpon és tudják felvenni a versenyt a kor kihívásaival, ha idejében felismerik, hogy változniuk kell, és készen állnak a változásra. Meg kell őrizniük a rájuk bízott tudást, de a tudás átadásának módjában és őrzésében, a folyamatos érdeklődés fenntartásában új módszereket kell alkalmazniuk.– vázolta fel a modern kori feladatokat Steinerbrunner Győzőné intézményvezető. A magas színvonalon, kielégítően működő közgyűjtemények pozitív gazdasági változást hozhatnak a város életébe, növelhetik a turisztikai vonzerejét, amelyet több, egymással párhuzamosan futó beruházások kívánnak tovább erősíteni Komlón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában