Áldás után kóstoló is volt

2022.08.20. 20:21

Az ünnep fontosságára hívta fel a figyelmet a pécsi püspök az Új kenyér ünnepén (galéria)

Zsigmond József

Volt, mikor csúnyán szeltem a kenyeret, mondta Felföldi László pécsi megyéspüspök az Új kenyér ünnepén.

– Boldog vagyok, hogy mi Pécsen tudunk ünnepelni, mert az emberi életben, egy közösségben, családban, városban az ünnepnél fontosabb nincs

 – hangsúlyozta Felföldi László pécsi megyéspüspök az Új kenyér megáldásának ünnepélyén a pécsi Magtár Látogatóközpontban. A püspök beszédében megemlítette, hogy mindig voltak nehéz helyzetek, nagy szenvedések, de ennyire zavaró, ennyire bonyolult, ennyire átláthatatlan nem volt még az élet, mint most, ezért fontos a béke.

Az ünnepség másik felszólalója Péterffy Attila, Pécs polgármestere volt, aki Szent István királyról elmondta, hogy kemény kézzel, határozottan uralkodott, de nem habozott elfogadni, befogadni az új gondolatokat. Kitért az akkori közigazgatási rendszerre, amelyek az ispánok vezette vármegyékre épült frank mintát követte, de megemlítette, hogy Szent István arra intette Imre herceget, hogy tartsa nagy becsben a más országból, más kultúrából érkezőket, jövevényeket, és jóakaratúan gyámolítsa és tartsa becsben őket, hogy szívesebben tartózkodjanak itt, mint másutt.

Az ünnepi beszédek és a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának műsora után Felföldi László megszentelte a kenyeret, majd megszelte.

– Gyerekoromban mindig mondta édesanyám, mikor kenyeret vágtam, hogy nagyon csúnya lett – említette a püspök, mikor a késsel az óriási házikenyeret szelte. A padsorokból megnyugtató válasz érkezett, hogy most szép lett, de volt olyan is, aki ezt az éles késnek tudta be.

A kenyérszelés után az ünnepségen résztvevőket kenyérfalatokkal kínálták.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában