Még a robotok is megszólaltak

2022.08.27. 20:21

Megtaláltuk a kutyát - az összes Szamárfül Fesztiválon jelen volt (Galéria)

Gyerekzsivajtól volt hangos a Zsolnay Negyed, ahol számos programmal várták, és vasárnap is várják a kicsiket és nagyokat.

Zs. J.

A Szamárfül Fesztivált tíz éve Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. akkori ügyvezetője találta ki. Nevét az életrevaló gyerekek füzetein, tankönyvein látható szamárfülekről kapta. A rendezvény célja, hogy az ingyenes nyárbúcsúztatón kicsik és nagyok, családok, gyerekek, szülők, nagymamák és nagypapák birtokba vegyék az összművészeti gyerekprogramokat kínáló Zsolnay Negyedet. Így a szeptemberi tanévkezdés előtt még egy nagy mulatság keretében közösen kikapcsolódhatnak, élményeket szerezhetnek. Egyúttal a fesztivál nem titkolt célja az is, hogy a minőségi programok révén „kinevelje” a jövő kultúra fogyasztó közönségét, a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ jövőbeni látogatóit.

Az idei jubileumi Szamárfül Fesztiválon sikerült olyannal is találkoznunk, aki mind a tíz alkalommal részt vett az eseményen. 

– Vannak állandó szereplők, például Nudli kutyánk, aki eddig egyetlen egy Szamárfül Fesztivált sem hagyott ki. Most újat is hoztunk, Jodát a szakállasagámát

 – mondta Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője.

„Úristen”, sikoltotta egy leány mikor az agámát a kezére helyezték. A tizenegyéves éves Laura elárulta, hogy nem volt annyira rossz, mikor a kezén mászott a hüllő, csak egy kicsit mart. Mint megtudtuk tőle, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákja, és már többször volt a fesztiválon.

A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen tanácsot ad a szülőknek, ha a kicsik amint hazamennek a Szamárfül Fesztiválról, azzal a kérdéssel fordulnak hozzájuk: én is kutyát, macskát, leopárd gekkót, agámát szeretnék.

– Olyat állatot válasszanak, amit megfelelő körülmények között tudnak tartani, illetve a szülő aktív segítségére is szükség lesz a gondozásnál. Vannak olyan állatok, amelyek könnyebben nevelhető, viszonylag kevesebb gondoskodást igényelnek – tette hozzá Farkas Tamás.

Pár méterre az állatoktól, az egyik bejáratnál, két robot üldögélt, és egymással beszélgetett. 

– Ezeket a humanoid robotokat a nyári táborunkban készítették a gyerekkel. Azt szeretnék bebizonyítani, hogy az általános iskolás gyerekek is tudnak ilyeneket programozni – említi Morvai Levente, a pécsi Charter Informatika cég vezetője. – Olcsó, egyszerű eszközökkel a programozás lényegét próbálom megmutatni. Alapvetően a programozás népszerűsítése a célom. Elmondhatom, aki már tud olvasni, az már programozni is képes. Olyan technológiát fejlesztettek ki a gyártók, amivel a programozás elsajátítására a kicsik is képesek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában