Megállhatunk a város felett

2022.09.16. 20:00

Esti sétára invitálnak a pálos templomba, a toronyba is felmehetünk

Különleges esti programmal várnak a pálos templomban. Az Ars Sacra fesztivál keretein belül megismerkedhetünk a templom üzenetével, illetve a Pálos Lelki Központ új tereivel, majd a túra végén a harangtoronyból tekinthetünk le a városra.

Mohay R.

A pécsi pálos templom épülete sokak számára lehet ismerős, akik időről-időre elhaladnak mellette a Hunyadi út és a Magaslati út kereszteződésénél, sokan talán mégsem ismerik közelebbről a templomot, melyet az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend magyarországi központja, a pálos kolostor és a Pálos Lelki Központ vesz körül.
A templom közösségéből egy kisebb csoport arra szánta el magát, hogy az idei Ars Sacra fesztivál keretén belül, Megálló a város felett címmel bemutatják az érdeklődőknek a szent hely fontos üzeneteit – természetesen ingyenesen.

 


– Szeretnénk, ha az emberek a hétköznapok pörgéséből pár órára ki tudnának kapcsolni, s megállnának nálunk. A program során örök érvényű üzenettel találkozhatnak, amely bepillantást enged abba a lelkiségbe, amelyet a pálosok és a templom közössége átél – fogalmazott Puskás Antal pálos tartományfőnök.

Szeptember 22-én, 20.00– 23.00 óra között a látogatók vezetésen vehetnek részt. Megismerkedhetnek az önkéntesek jóvoltából a templom hat fontos helyszínével, s ennek üzenetével a mai kor embere számára. Hallhatunk így az oltár, a húsvéti gyertya, a gyóntatószék és Remete Szent Pál ereklyéinek történetéről is. Így nem egy szimpla idegenvezetésen vehetnek részt a látogatók, hanem a hely valódi mondanivalójával és jelentésével találkozhatnak a templomi közösség tagjainak segítségével.

Ezen kívül a látogatóknak lehetőségük nyílik megtekinteni a Pálos Lelki Központ újonnan kialakított termeit, ahol beszélgethetnek az őket fogadó pálos szerzetesekkel. Képet kaphatnak a kommunizmus idején működő földalatti egyházról a pálos atyákkal készült interjúkból, s egy kiállítást is láthatnak a világszerte megtalálható pálos kolostorokról, valamint megtekinthetik a pécsi központú pálos rend különböző kiadványait is.
A kolostorba vezető folyosón pedig több hangponton állhatnak meg a látogatók, ahol pálos költők verseit hallgathatják meg a Misztrál együttes előadásában. Ezt követően, a séta végén a város fölé emelkedhetnek a templom tornyának kilátójában, végigpillantva a városon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában