Kiállítás a toronyban

2022.09.08. 15:00

Megmásztuk a pécsi Városháza összes lépcsőjét (videó)

Jó pár lépcső – egész pontosan 223 – vezet fel a pécsi Városháza tornyában kialakított kiállításhoz, mely az épület történetét tekinti át.

M. R.

Fotó: Laufer László

A látványos bemutató két szinten kapott helyet, ezt követően a torony teraszáról végigtekinthetünk az alattunk elterülő városon.

A tárlat első szintjén nagyméretű panorámafotó segít beazonosítani a torony tetejéről látható jelenlegi és múltbéli belvárosi épületeket. Itt látható Johann Varoni, a 19. századi bécsi neoklasszicista tájképfestészet képviselőjének egész falat betöltő méretűre nagyított pécsi látképe. 

A második szinten a városháza történetének áttekintését olvashatjuk, látványos illusztrációk társaságában. Az első városháza épület 1689-ben épült barokk stílusban, ezt követte a 19. században egy klasszicista épület. A harmadik, jelenleg is látható formáját 1907-ben nyerte el a neobarokk irányzat jegyében.

Fotós: Laufer László

Igazi különlegesség, hogy kiemelt helyen látható a kiállításon egy 1990 tavaszán készült fénykép, mely a Dunántúli Naplóban jelent meg – fotóriporterünk, Laufer László készítette. A fotó azt örökíti meg, amikor a rendszerváltáskor a városháza tetejéről lekerülő vörös csillag helyére Pécs eredeti címerét helyezték.

A kiállítás ötletgazdája a pécsi önkormányzat városmarketing osztálya volt, a tárlat szakmai anyagát a Janus Pannonius Múzeum munkatársai (Gál Éva, Pásztor Andrea és Várdai Levente) állították össze. További forrásokat a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára és a Csorba Győző Könyvtár biztosított. A grafikai tervezést és a kivitelezést egy pécsi cég, a Rubinsky Design végezte. 

Fotós: Laufer László

A sajtó munkatársait a megnyitón Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere, Rechnitzer Szilvia, a pécsi önkormányzat városmarketing vezetője és Pásztor Andrea, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötték.

Regisztrációval látogatható

A torony látogatási lehetőségei kapcsán Rechnitzer Szilvia városmarketing vezető elmondta, lesznek nyílt napok, amikor regisztrációval egybekötve bárki meglátogathatja a kiállítást. A jelentkezéshez szükséges űrlap a pecs.hu oldalon érhető el (https://pecs.hu/varoshaza-torony-kiallitas/). Az első nyílt nap a Nyitott udvarok éjszakáján lesz, október 1-jén, majd a pécsi Design Week keretén belül, október 11-én. Emellett csoportokat is fogadnak, akik szintén a város weboldalán keresztül regisztrálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!