A titokzatos szentet ünneplik

2022.10.20. 10:59

A ma is tisztelt Szent Mór püspök neve egybeforrt Péccsel

Bár Szent Mór pécsi püspök életéről nem maradt ránk sok forrás, emlékét mégis évszázadok óta őrzik hazánkban. A titokzatos, nagy tiszteletben álló bencés szerzetes-püspök életét a székesegyház kápolnájában is megfestette Székely Bertalan.

M. R.

A pécsi székesegyházról könyvet író Petrovich Ede kanonok részletesen mutatja be a bazilika szentélyének déli oldalán elhelyezkedő Szent Mór-kápolna ábrázolásait, amelyek Székely Bertalant dicsérik. Bár a templom 19. század végi nagy neoromán stílusú átépítése során aprólékosan megtervezett tematikát követtek a szentély és főhajó freskófestői, Carl Andrea és Moritz von Beckerath, a kápolnákban a kor két elismert hazai művésze, Lotz Károly és Székely Bertalan nagyobb szabadságot kapott.
A látogatók számára ritkán megnyitott Szent Mór-kápolna az egyházmegye társvédőszentjévé emelt 11. századi pécsi püspök életének egy-egy jelenetét mutatja be.

Itt látható a Szent Imre legendájából ismert jelenet, amelyen a tisztalelkű herceg a pannonhalmi bencések közt élő Mórt – aki valószínűleg ekkor már apát lehetett –, köszöntötte a legtöbb, hét csókkal, mintegy isteni sugallatra fejezve ki azt, hogy ő a legjámborabb a szerzetesek közül. István király két próbatétel során bizonyosodott meg Mór érdemeiről és jelleméről. Az egyik képen a hajnalig elmélyülten imádkozó szerzetest látjuk, akit még a király sem tud kizökkenteni, majd István tettetett megrovását is alázatosan fogadja.

Mórt István a pécsi egyházmegye élére állította, ő lett Bonipert után a második püspök. Székely bemutatja azt is, ahogy a korabeli pogánylázadás viszontagságait követően Mór megkoronázza I. András királyt Székesfehérváron. A kápolna oltárképe Mór pécsi székesegyházi prédikációját jeleníti meg, akit szerzetesek és világiak hallgatnak nagy tisztelettel.

A kápolna többi képe azokat a szenteket ábrázolják, akikkel Szent Mór kapcsolatban állt, vagy Pécsen nagy tisztelet övezte őket. Szent Adalbert és Gellért Mór kortársai voltak, Szent Ferdinánd a székesegyház átépítését kezdeményező Dulánszky püspök védőszentje, Xavéri Ferenc, Flórián és Sebestyén Pécs fogadalmi szentjei. Benedek és András remeték életét Mór írta meg latinul. Petrovich Ede székesegyházról írt könyvében bemutatja, hogy Mórra utalnak a kápolna növényi motívumai is. Liliom, rózsa és ibolya jelképezi szűzi tisztaságát, áldozatkészségét és alázatosságát, a tövis jelzi a szenvedéseket, amelyeket megélt.
Szent Mór nevét viseli nemcsak a pécsi iskolaközpont, de a kozármislenyi plébániatemplom is, amelyet 1971. augusztus 15-én szentelték fel, s tavaly ünnepelte 50. jubileumát. A modern templomépület stilizált harangtornya elé került a névadó szobra, Németh Aurélia alkotása. Kozármislenyben Szent Mór napján, október 25-én este hatkor tartanak ünnepi misét. Ezt megelőzi október 22-én, szombaton a helyi civilek által szervezett családi búcsús program a templomtéren, piaccal, népi játszóházzal és körhintával, bábos, zenés előadásokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában