A test szerepéről is szó lesz

2022.10.12. 07:00

Keresztény szempontból közelítik meg a résztvevők a szexualitást

A szexualitás szerepéről, II. János Pál pápa testteológiájáról és a felnőtté válással járó változásokról is hallhat a kiskamasz és a felnőtt korosztály a pécsi Pálos Lelki Központban az ősz folyamán.

M.R.

Fotó: Shutterstock

II. János Pál pápa sokak szívébe belopta magát, halála után nem sokkal boldoggá, majd szentté avatták. A mosolygós, lengyel származású egyházfő sok témáról tanított, többek között a szexualitásról is. Hozzá kötődik a test teológiája, amely rávilágít az emberi test jelentőségére. Sokan talán úgy gondolnák, a katolikus tanítás a testet elsősorban elnyomó, alárendelni kívánó megközelítésben tárgyalja, ez a feltevés azonban még csak nem is közelít az igazsághoz.

János Pál pápa számos beszéde, szövege arról szól, miként beszél az emberi test a teremtőjéről. A testre nem úgy tekint mint a teremtés mellékes adalékára, hanem mint az emberi élet lényeges részére, s a szexualitást Isten ajándékaként mutatja be.

E gondolatok inspirálták azt a programsorozatot, amelyen a pécsi Pálos Lelki Központban is részt vehetnek az érdeklődők.

November 25-ei kezdettel péntektől vasárnapig e témát feldolgozandó Tessteo’ hétvégére hívják az érdeklődő fiatalokat, felnőtteket. A Budapestről érkező Testteo’ csapat már több mint tíz éve fiatalok százainak segített megérteni az emberi szexualitás jelentését és jelentőségét János Pál pápa tanítása alapján, aki többek között a szexualitás torz értelmezéséből fakadó veszélyeket is hangsúlyozta.

A hétvége során amellett, hogy nyolc előadásban bemutatják a test teológiájának fő mondanivalóját, tanúságtételekben és kiscsoportos beszélgetésekben személyes tapasztalatokat is megosztanak majd.

Október végén két hasonló témájú, de más célcsoportnak szóló program várható a Pálos Lelki Központban.

Október 29-én délelőtt kilenc órától két csoportra bontva, szakszerűen e feladatra felkészített szakértők által vezetett, interaktív felvilágosító foglalkozáson vehetnek részt kiskamasz fiúk és lányok.

A 10–12 éves lányoknak az ország számos pontján már bemutatkozott és népszerű Ciklus-show szól, amely drámapedagógiai jellegű felvilágosító program – a kezdeményezést az Európai Unió „Best Practice” díjjal tüntette ki. A több órás program célja, hogy a lányok egy fantáziadús dramatikus játékon keresztül érthessék meg a bennük zajló történéseket, halljanak a termékenység tudatosságáról és megtanuljanak pozitívan viszonyulni a saját testük működéséhez.

A Titkos küldetés című foglalkozás az előbbi párja, hasonlóan elismert és interaktív felvilágosító foglalkozás 12-13 éves fiúknak. A résztvevő férfipalánták megismerkedhetnek a férfivá érés testi-lelki folyamataival, bepillantást nyernek a férfi, női termékenység és a fogantatás titkaiba. A programot játékok, őszinte kérdésekre adott őszinte válaszok, komoly beszélgetések és képzett foglalkozásvezetők teszik hitelessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában