Megszállottan keresik az irodalmi kincseket

2022.10.18. 16:35

Kortárs latin-amerikai írók regényeit olvashatjuk a siklósi alapítású Sonora Kiadó által

Mikrókiadót alapított Miklós Laura, a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskola egykori tanulója és testvére. A kiadó a latin-amerikai irodalmat szeretné közelebb hozni a magyar olvasókhoz.

Rajna-Zsíros Krisztina

Forrás: Siklósi Önkormányzat

– Az itthon kevésbé ismert latin-amerikai szerzőket szeretnénk bemutatni a magyar olvasóknak – mondta Miklós Laura. – Fő inspirációnk Roberto Bolaño Vad nyomozók című regénye, amelyben két fiatal költő próbál az eltűnt mexikói költő, Cesárea Tinajero nyomára bukkanni. Mindeközben átszelik Sonorát, az utazás során pedig mintha felcserélődne az út és a cél jelentősége. Hasonló célt tűztünk ki mi is magunk elé: megszállottsággal keressük az irodalmi kincseket. 

A kiadó gondozásában eddig két könyv jelent meg, a harmadik pedig – egy elismert chilei írónő, Lina Meruane: Vakfolt című esszéje – november végén lesz elérhető. A könyv leírását és borítóját épp a napokban osztják meg a honlapjukon, illetve a közösségi felületeiken. Aktív olvasókörrel rendelkeznek, akik nagyon jó visszajelzéseket adtak a kiadó gondozásában megjelent könyvekről. 

– A Sonora Krónikák mecénás program keretében az új könyv megjelenése előtt három rendhagyó levelet postázunk az olvasóknak: a kiadó, a szerkesztő és a fordító üzenetét. A levelek megvásárlásával Lina Meruane: Vakfolt című könyvének megjelenését támogathatták a követőink, ezután pedig, ha hozzájárulásukat adják, a nevüket is feltüntetjük a kötet végén szereplő támogatók listáján

 – mondta a kiadó tulajdonosa. Hozzátette, testvére, Miklós Martin grafikus és a kiadó társalapítója főként a vizuális tartalmainak elkészítését végzi.

Miklós Laura tanulmányait a Kodály Zoltán Gimnázium spanyol tagozatán, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta, ahol egy kezdeti, orosz alapszakos kitérő (de nem kerülő) után a mesterszakot már a spanyol tanszéken végezte, melynek során két ösztöndíjban részesült, így Barcelonában és Buenos Airesben is tanulhatott. Szeptemberben az ELTE-BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának harmadik évét kezdte meg. 2020-ban a siklósi önkormányzat a kiemelkedő tanulóknak járó Gyémánt díjjal tüntette ki Laurát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában